Armand Duplantis starka erkännande – öppnar upp om hatet från hemlandet USA: "Jag har fått utstå mycket"

Armand Duplantis starka erkännande – öppnar upp om hatet från hemlandet USA: ”Jag har fått utstå mycket”

Som tonåring valde Armand Duplantis att tävla för Sverige.
Nu avslöjar han hatet som kommit från USA efter beslutet.
– Jag har fått utstå mycket hat och hört mycket saker som jag inte förväntat mig, säger Duplantis till tidningen The Advocate. 

Det var 2015 som en 15-årig stortalang vid namn Armand Duplantis valde att börja tävla för Sverige. Han var redan ett mycket lovande namn inom stavhopp och hade världsrekordet för 7-, 8-, 9-, 10-, 11- och 12-åringar.

”Mondo” i OS

”Mondo” var född och uppvuxen i USA till en amerikansk pappa i Greg Duplantis och en svensk mamma i Helena Duplantis. Beslutet att inte tävla för USA väckt starka reaktioner i hemlandet redan då.

Armand Duplantis, stavhopp
210510 Armand Duplantis pose for a portrait after a press conference ahead of the Diamond League gala on May 10, 2021 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0169

Sex år senare har irritationen vuxit ännu mer när Duplantis nu går in i OS som världens bästa stavhoppare och ska vinna karriärens första OS-guld.
– Jag har fått utstå mycket hat och hört mycket saker som jag inte förväntat mig. Det är många som är missnöjda över att jag tävlar för Sverige, så jag antar att de som hör av sig är amerikaner… Men jag vill inte läsa för mycket om det. Jag vill inte läsa hatiska kommentarer, erkänner Duplantis i en intervju med amerikanska lokaltidningen The Advocate.
– Jag förväntade mig att det skulle komma lagom till OS, men jag har svårt att förstå varför.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

Valde Sverige

Efter OS-kvalet på lördagen berättar Duplantis själv att han fortfarande är glad över beslutet att tävla för Sverige.
– Jag älskade Sverige när jag växte upp, min storebror (Andreas) tävlade för Sverige och hade väldigt bra erfarenheter av det och mina föräldrar tyckte att det skulle vara en bra idé att tävla för Sverige. Så jag tog det beslutet och det har blivit väldigt bra för mig, av flera anledningar. Bland annat för att jag får väldigt fint stöd, säger han enligt SportExpressen.

Armand Duplantis, stavhopp
210731 Armand Duplantis of Sweden competes in pole vault qualification during day 8 of the Tokyo 2020 Olympic Games on July 31, 2021 in Tokyo. Photo: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / JM0179

Men hans hemstad Lafayette i Louisiana, USA, kommer alltid ha en stor plats i 21-åringens hjärta. Nu vill han vinna guld både för Sverige och även för sin kära hemstad.
– Lafayette gjorde mig till den person jag är i dag och jag hoppas få stöd från alla där. Jag ska försöka göra alla i Lafayette stolta genom att komma hem med en guldmedalj runt halsen, säger han till The Advocate. 

På tisdagen klockan 12.00 börjar herrarnas stavhoppsfinal och den stora guldjakten för Armand Duplantis. Räkna med att många svenskar kommer att bänka sig och hålla tummarna för ”Mondo”.

Dela artikeln för att stötta Armand Duplantis inför OS-finalen i stavhopp!

LÄS MER: Kungens mäktiga hyllning till OS-guldhjälten Daniel Ståhl: ”En historisk prestation – men så synd att…”

Få våra nyhetsbrev!