SVT tvingas erkänna efter olämpliga hyllningen till Bengan Johansson på Idrottsgalan: ”Olyckligt”

Bengt ”Bengan” Johansson hyllades på Idrottsgalan efter det att han avlidit under våren 2022.
I hyllningen dök det upp en bild dör handbollslegendaren snedställer sina ögon – något som nu mötts av kritik.
– Det är klart att det är olyckligt, säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT, till Aftonbladet.

Den 8 maj 2022 gick handbollslegendaren Bengt ”Bengan” Johansson ur tiden. Och under Idrottsgalan på måndagskvällen hyllades han, tillsammans med många andra av våra idrottshjältar, med ett minnesporträtt.

”Frammanar ett paket”

Porträttet på ”Bengan” avslutades med en bild där han snedställer sina ögon med hjälp av sina fingrar. Fotografiet är från de olympiska spelen i Atlanta 1996 då Johansson var förbundskapten för det svenska handbollslandslaget. Bilden på ”Bengan” har fått Tobias H¨ubinette, forskare och lärare på Karlstad universitet, att reagera.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pernilla Wiberg, Måns Zelmerlöw, Idrottsgalan
Programledarna Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg under Idrottsgalan. FOTO: SVT Play

Han menar att det inte är förvånande att bilden finns i arkiven, men att det är problematiskt att Idrottsgalan valt att lyfta fram den år 2023.
– Det är en sak att härma hur djur rör sig. Eller hur vissa yrkesgrupper beter sig. Män kan härma hur kvinnor går och vice versa. Men i det här fallet är posen kopplad till ett klassiskt rastänkande, den frammanar ett helt paket om sydost-asiater som något vi ska skratta åt, säger Hübinette till Aftonbladet.

LÄS MER: Bianca Salmings hoppfulla ord om framtiden utan sin pappa Börje – efter tårarna på Idrottsgalan: ”Jag är…”

SVT:s svar

Från Sveriges Televisions sida medger man att bilden blev olycklig.
– Jag kan inte tänka mig att de medvetet velat kränka någon, men det är klart att det är olyckligt ändå. Vi vill alltid visa respektfulla bilder så gott vi kan, säger Johanna Bäckström Lerneby som är nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bengan Johansson, Idrottsgalan
Legendariske förbundskapten Bengan Johansson hyllades under Idrottsgalan. FOTO: SVT Play

Samtidigt är det inte SVT som producerar galan eller väljer ut vilka bilder som ska visas.
– Jag kan inte svara i detalj, men vi har inte haft för avsikt att göra något annat än uppmärksamma och hedra ”Bengans” minne och eftermäle. Tittar man på inslaget så var det en hel del material på honom, så jag gissar att just den bilden skulle uppfattats som att han är en glad gamäng, säger galans vd Stephan Rimér samtidigt som även han betonar att bilden blev olycklig.
– Vi borde ha varit mer uppmärksamma, säger han.

LÄS MER: Oväntade draget för Stina Nilsson – avslöjar sanningen om det plötsliga beskedet: ”Anledningen är att…”