Susanna Kallur om ögonblicket som förändrade karriären: ”Det sa bara tjong”

Susanna Kallur har varit öppen med att hon på grund av alla skador nästan hamnade i en depression. Då tog hon hjälp av en idrottspsykolog – och det hjälpte.
Och det var ett specifikt ögonblick som förändrade allt.

Susanna Kallur avslutade karriären i mars förra året, efter att ha haft stora skadeproblem under flera år. I dokumentärfilmen

”Sanna Kallur: från start till mål” berättade hon att de återkommande skadeproblemen nästan ledde till en depression 2015.
– Den här typen av deppighet hade jag inte stött på tidigare, sa hon i dokumentären.

”Alla är bara människor”

Då föreslog Kallurs tränare att hon skulle prata med idrottspsykologen Göran Kenttä, och det hjälpte.

Hon berättar att den minsta saken kan göra stor skillnad. Och bara att prata om saker kan göra mycket för den personen man är som elitidrottare.
– Alla är bara människor, det är så självklart att man går till en sjukgymnast eller massör när man har ont fysiskt. Men mentalt, det går man och trycker på mycket längre och tänker att så här kan man inte känna om man ska bli bra i idrott – men det kan man visst. Det är nog väldigt ovanligt att inte ha någonting alls, någon issue, säger hon till Expressen.

Förändrade allt: ”Sa bara tjong”

Kallur, som just nu är föräldraledig, konstaterar att det är viktigt att ta upp ämnet kring psykisk ohälsa.

Hon konstaterar att man gör sig själv en stor tjänst att prata om det. Och för henne själv gick det upp under OS 2004.
– Jag tror att det kanske kan vara så att man är ung och växer upp med sina förebilder, om det är Foppa, Anja Pärson eller Therese Alshammar. Då tänker man ”det är riktiga supermänniskor, de har inga brister”, berättar Kallur för Expressen och fortsätter:
– Men jag kommer ihåg en landslagsträff på OS 2004.  Då berättade Kajsa Bergqvist att hon hade prestationsångest. Det sa bara tjong i huvudet på mig, jaha kan man ha det och ändå vara så jävla bra och ta medaljer? Oj.

Dela för att hylla Susanna Kallur, en riktig förebild!

LÄS MER: Efter karriärens slut: Emma Green nära ärofyllt toppjobb inom friidrotten

Maria Pietilä Holmners stora glädjebesked – efter skadehelvetet: ”Känns fantastiskt!”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);