Wayne Gretzky lättar sitt hjärta med den allra mäktigaste hyllningen till Peter Forsberg: ”Det råder ingen tvekan om det”

Wayne Gretzky är ansedd som den bästa hockeyspelaren genom tiderna.
Kanadensaren höll inte tillbaka när han pratade om Peter Forsberg.
– Han är hela paketet, säger Gretzky till Expressen.

Wayne Gretzky la ner hockeykarriären 1999 efter 21 säsonger i NHL. Peter Forsberg kom till NHL 1995. De båda storspelarna fick därmed fyra år samtidigt på isen, även om de aldrig spelade i samma lag.

Gretzky vs Foppa

I hockeysammanhang stötte de dock på varandra i flera år efter att Gretzky la skridskorna på hyllan. Kanadensaren återvände till NHL år 2000 som minoritetsägare av Phoenix Coyotes, och som tränare från 2005. ”The Great One” hade en stor beundran för Foppa, något han uttryckte flertalet gånger.

Artikeln fortsätter efter bilden.

071011 Ishockey, NHL, Nashville Predator – Phoenix Coyotes: Wayne Gretzky. © Bildbyrån – 55401

Som den gången Colorado tog emot Phoenix i november 2007. Gretzkys mannar vann matchen med 6–5 och var pratsugen och på bra humör. En match Forsberg inte kunde spela, men Wayne öste lovord över svensken.
– Han och Börje Salming var unika talanger som kunde kombinera finess med tufft, fysiskt spel. Många säger att svenska spelare inte har de egenskaperna, men de här två killarna bevisade motsatsen.
– De backade inte undan för någon. De stod fast vid sitt eget kraftfulla spel och vann allas respekt i NHL, sa Gretzky till Expressen.

Mäktiga hyllningen

Den före detta centern beskrev Foppa som ”ett original”.
– Han är ”the complete package”. Med det menar jag att han är bra på allt. Och han har en närvaro, en utstrålning både bland lagkamrater och fans, som du inte ser hos många andra spelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

221117 Peter Forsberg med sina priser Tidernas Forward och Tidernas Allstar team under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / JM0377

Forsbergs framtid var vid den här tiden väldigt osäker på grund av hans svåra fotskada. Om han kunde fortsätta spela var långt ifrån självklart, och det mesta pekade på att han hade gjort sin sista match i NHL. Något som oroade Gretzky.
– Peter Forsberg är ett av de största affischnamnen vi har. Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, det råder ingen tvekan om den saken. Vi kommer alla att sakna honom och hans artisteri i arenorna runtom i NHL, sa han till kvällstidningen.

LÄS MER: Wayne Gretzky talar rakt från hjärtat och ger den mäktigaste hyllningen till Henrik Lundqvist: ”I Sverige så…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev