Wayne Gretzky talar rakt från hjärtat och ger den mäktigaste hyllningen till Henrik Lundqvist: ”I Sverige så…”

Henrik Lundqvist väljs in i Hall of Fame.
Då tokhyllas han – av ingen mindre än Wayne Gretzky.
– I New York älskar alla honom, i Sverige också. Han var alltid klass, säger The Great One.

Henrik Lundqvist tvingades plötsligt och hastigt att avsluta sin NHL-karriär då ett hjärtfel upptäckts. Lundqvist hann således aldrig spela för något annat lag än New York Rangers, för vilka han var ansiktet utåt i 15 år. Lundqvist var en av världens bästa målvakter, och få spelare har någonsin varit så omtyckta och viktiga för sina lag som Lundqvist var för Rangers.

Gretzkys jättehyllning

I somras kom beskedet som Lundqvist väljs in i hockeyns absoluta finrum. Han blev, som åttonde svensk, invald i Hockey Hall of Fame, och ingen var förvånad. Under karriären vann Lundqvist OS-guld och VM-guld, och i NHL blev det sanslösa 459 vinster, det sjätte mesta bland målvakter i historien.

Henrik Lundqvist, Frölunda, SHL
221228 Henrik Lundqvist hyllas innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Rögle den 28 december 2022 i Göteborg . Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN / COP 314 / MI0394

En som vet vad det betyder att väljas in i Hall of Fame är Wayne Gretzky. Tidernas bästa hockeyspelare är numera kollega med Lundqvist som expert på tv-kanalen TNT, och under nattens sändning passade The Great One på att ge Lundqvist en superhyllning, i samband med att svensken nästa helg väljs in i finrummet.

– Det är välförtjänt. Han var alltid bra, och inte bara på isen. Han var klass utanför isen, och gjorde så mycket för barn som inte hade det lätt. Han var en given del av Rangers organisation, och folk älskade honom, säger han.

“Alla älskar honom”

Wayne Gretzky avslutade själv karriären i New York Rangers, och vet vad det betyder att spela där.

– Tro mig, jag älskade varje sekund när jag spelade i New York, jag blev behandlad så bra av fansen, men det kan vara ett tufft ställe att spela i. Men ”Hank” stod alltid rakryggad, han förtjänar alla hyllningar av fansen på Manhattan, och de älskar honom. Och inte bara i New York, i Sverige så älskar man honom också, säger Gretzky.

Foto: X

Gretzky menar att det är något speciellt med Hall of Fame, och trots att han varit invald i över 20 år så njuter han varje gång han är där.

– Jag skulle bara säga åt Henrik att han ska njuta, sluka upp allting. Var med dina dagar några dagar och njut, det finns ingenting som det. Jag åker fortfarande till Hall of Fame ibland, och för mig är det en av de bästa platserna som finns, säger han.

LÄS MER: Nya chockbeskedet: NHL-stjärnan Nicklas Bäckström pausar hockeykarriären – kan ha gjort sin sista match