Vändningen: Skrev nyligen på för SHL-klubben – nu är profilen klar för oväntat landslagsjobb

Nyligen lämnade Andreas Lilja Kristianstad för Malmö Redhawks.
Nu kommer nästa besked för förre NHL-svensken.
44-åringen är klar som assisterande förbundskapten för Danmarks landslag.

Efter hela 20 säsonger på annat håll återvände Andreas Lilja i våras tillbaka till Malmö Redhawks igen. 44-åringen tackade ja till jobbet som assisterande tränare till nya huvudtränaren Joakim Fagervall.

Klar för SHL-laget

Men det är inte det enda jobbet som han tackar ja till. Nu står det även klart att nyblivna SHL-tränaren hoppar på ännu en utmaning till kommande säsong.

Andreas Lilja, SHL
190920 Kristianstads assisterande tränare Andreas Lilja under ishockey matchen i Hockeyallsvenskan mellan Kristianstad och Tingsryd den 20 september 2019 i Kristianstad. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop115.

Lilja har blivit utsedd till ny assisterande förbundskapten för Danmarks A-landslag. Där han kommer att ingå i ledarstaben runt förbundskaptenen Heinz Ehler.
– Det här ska bli jätteroligt och en härlig möjlighet, att få jobba både här i Malmö och att få chansen i en landslagsroll. Den danska ishockeyn har tagit stora kliv framåt de senaste 15-20 åren och landslaget har också blivit allt bättre, säger Lilja till Malmös officiella webbplats.

Får landslagsjobb

Därmed gör Lilja sällskap med Rögles målvaktstränare Magnus Wennström som nyligen också fått jobb i danska landslaget. Malmötränarens fokus i Danmark kommer att ligga på backarna och passande nog har Redhawks hela fem danska backar i truppen i form av Markus Lauridsen, Oliver Lauridsen, Matias Lassen, Jesper Jensen Aabo och Malte Setkov.
– Inte minst det är ett tecken på hockeyns framfart på andra sidan bron. Jag ser det som väldigt positivt, att få jobba med dem under hela året, såväl i klubb- som i landslag. I min roll som assisterande förbundskapten är det givetvis ett stort plus att jag har möjlighet att se dem i träning och match vecka efter vecka, säger 44-åringen i pressmeddelandet.
– Jag hoppas att vi kan fortsätta att föra dansk ishockey framåt och att vi kan överraska när det är dags för mästerskap.

Andreas Lilja, SHL
191101 Kristianstads assisterande tränare Andreas Lilja under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Kristianstad den 1 november 2019 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / Cop 234

Andreas Lilja la skridskorna på hyllan 2015 efter en lång karriär med 580 matcher i NHL, 103 matcher i AHL, 234 i SHL och 101 i HockeyAllsvenskan. Den förre Tre Kronor-backen fick även vara med och vinna Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008.

Efter spelarkarriären har Lilja hunnit med två säsonger i båset hos Kristianstad. Där han var med och förde upp laget till HockeyAllsvenskan 2019.

LÄS MER: Oväntade beskedet: SHL-profilen avslutar hockeykarriären – för helt ny satsning: ”Tack för allt”

Få våra nyhetsbrev!