Tomas Sandström avslöjar det hånfulla ordet som han sa till Wayne Gretzky – men aldrig vågade säga till Börje Salming

Tomas Sandström är en sann hockeyhjälte från förr.
Och han var en riktig retsticka på isen under NHL-tiden.
Men det finns ett ord som svensken bara vågade säga till Wayne Gretzky och inte till Börje Salming.

Imponerande 857 poäng på 983 matcher i NHL gör legendaren Tomas Sandström till en av våra främsta svenskar i Nordamerika någonsin. På meritlistan hittar vi dessutom VM-guld 1987 och Stanley Cup-seger med Detroit Red Wings 1997.

Sandströms karriär

Sandström gjorde debut i NHL redan 1984 och kom att stanna i ytterligare 15 säsonger med spel i New York Rangers, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Anaheim Ducks innan han återvände hem till svensk hockey igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Sandström, hockey
990809 Tomas Sandström, Malmö IF © Bildbyrån – 60173

Under tiden i Nordamerika retade Sandström upp en hel del motståndare på isen, varav en av dem var självaste Wayne Gretzky. Därför blev det rätt så stelt när svensken plötsligt blev trejdad till ikonens lag Kings och fick äran att dela kedja med ”The Great One”.
– Första matchen med Los Angeles skulle vi spela i Vancouver. Innan vi kommit dit visste både jag och Tony (Granato, lagkamrat) att vi båda skulle spela i samma kedja som Wayne Gretzky – samma Gretzky som både jag och Tony kallat ”gubbjävel” när vi möttes. Hur skulle han reagera när vi nu skulle spela tillsammans? Det började verkligen illa i och med vi båda blev försenade och kom in på isen när övriga laget värmt upp ett tag. Då kommer Gretzky fram till oss båda och säger: ”Grabbar, jag vet att det kan vara nervöst att spela med mig. Spela bara ert spel så anpassar jag mig i stället efter er”. Och det gjorde han, sa Sandström i en gammal intervju med Hockeysverige.

Gretzky & Salming

I en ny intervju erkänner Tomas Sandström hur det egentligen var att spela med världens bästa hockeyspelare genom tiderna, trots den frostiga starten.
– Jag tänkte, vad fan ska han tänka om att ha med mig i laget. Vi fick spela ihop från första matchen. Han är en fantastisk spelare och en väldigt bra person. Vi hade väldigt kul ihop. Att spela med honom var fantastiskt, säger han till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Wayne Gretzky, hockey
910912 Ishockey, Semifinal, Canada Cup, Sverige – Kanada, 0-4: Börje Salming trycker till Wayne Gretzky. Bildbyrån – 15367

Sandström gjorde otroliga 45 mål under den första säsongen tillsammans med Gretzky, bara fem mål från Håkan Loobs svårslagna målrekord på 50 jämnt.
– Jag missade tolv matcher den säsongen. Hade jag inte gjort det då hade jag gjort 50 mål jag också. Det är jag helt säker på. Jag spelade i samma kedja som Wayne Gretzky!, säger svenske hockeylegendaren i intervjun.

LÄS MER: Peter Forsbergs helgalna NHL-rekord som han inte hade någon aning om – och som aldrig kommer att slås: ”Det är komiskt”

Han hade haft modet att säga ”gubbjävel” till Wayne Gretzky men det fanns en motståndare som Sandström inte alls vågade säga det ordet till. Nämligen den fruktade Börje Salming.
– Nej, Börje kallade jag inte gubbjävel, det vågade jag inte. Han var tuff. Och sen var han snäll och en fantastisk kille, jag minns en resa med Tre Kronor, då han klev på bussen med en Buster-serietidning ihoprullad bakfickan. Från början tänkte man, här kommer den stora stjärnan, men han var så ödmjuk och snäll mot alla och spred bra stämning i sitt lag, berättar Tomas för kvällstidningen.

Vad minns du bäst från Tomas Sandströms hockeykarriär? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev