Peter Forsbergs helgalna NHL-rekord som han inte hade någon aning om – och som aldrig kommer att slås: ”Det är komiskt”

Peter Forsberg satte verkligen sin stora prägel på NHL.
Men det finns ett mäktigt NHL-rekord som han inte alls visste om.
– Det är rätt komiskt, säger ”Foppa” till Expressen.

Bland alla svenska hockeyspelare som provat lyckan i världens bästa hockeyliga, NHL, finns det få som satt samma avtryck som Peter Forsberg. Han anses som en av ligans allra bästa spelare någonsin och hade det inte varit för de tuffa skadorna så hade han kunnat bli ännu mer ikonisk.

Forsbergs rekord

Han blev ”Foppa” med hela hockeyvärlden och vann åtråvärda Stanley Cup två gånger och levererade imponerande 885 poäng på 708 matcher i Nordamerika. Men det finns också ett oerhört mäktigt NHL-rekord som svenske hockeyikonen slog 2003 och som med stor sannolikhet aldrig kommer att slås igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey
080304 Ishockey, NHL, Colorado Avalanche – Vancouver Canucks: Peter Forsberg på uppvärmningen. © Bildbyrån – 85148

Men Forsberg har faktiskt ingen aning om att han ens hade sitt namn på det galna rekordet. NHL-säsongen 2002/03 hände det historiska men det började riktigt dåligt för nummer 21.
– Jag missade ett antal matcher på grund av en skada och var inte nöjd med min skridskoåkning under serieupptakten. När jag var skadad började jag testa andra skridskor från en annan fabrikant och plötsligt kändes allt superbra. Jag kände mig som en kung, berättar Foppa för Expressen.

”Hade ingen aning”

Tillsammans med kedjekamraterna Milan Hejduk och Alex Tanguay öste trion in poäng för Colorado Avalanche och var ostoppbara på isen.
– Det kändes som vi var i anfallszonen hela tiden under matcherna. Vi hade bra spelförståelse alla tre. Hejduk gjorde femtio mål den vintern och Tanguay var otroligt smart och kunde göra allt på isen, säger Foppa i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey
180206 Peter Forsberg blir intervjuad inför Vinter-OS den 6 februari 2018 i Pyeongchang. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_269

Tanguay gjorde 67 poäng på 82 matcher, Hejduk stod för 98 poäng på 82 matcher och Foppa leverade hela 106 poäng på sina 75 matcher, vilket tillsammans är hela 271 poäng för kedjan. Men det som Peter Forsberg slog rekord med var att han lyckades hämta in otroliga 32 poäng och vinna poängligan den säsongen.

LÄS MER: Leksands jätteilska efter blytunga förlusten mot Frölunda – Challe Berglund håller inte igen ett dugg: ”Tomtar!”

Ingen annan spelare i NHL:s historia har lyckats ta ikapp så många poäng för att vinna poängligan i NHL, tvåa på listan är legendaren Mario Lemieux med 23 poäng 1987-88. I den allra sista omgången av grundserien gick Forsberg förbi barndomsvännen Markus Näslund.
– Jag minns att jag satt och kollade på matchfakta när Vancouvers hade spelat och såg hur Macke gjorde nya poäng kväll efter kväll. Kommer ihåg att jag tänkte: ”va fan, ge dig!”, säger Foppa till kvällstidningen och blir imponerad av sin bedrift.
– Jag måste ha gjort typ nittio poäng på de sista femtio matcherna. Jag hade ingen aning om att det var ett sånt stort gap, att jag hämtade in trettiotvå poäng. Det är rätt komiskt.

Tycker du Peter Forsberg är svensk hockeys främsta spelare genom tiderna? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev