SVT-experten rasar – riktar stor kritik efter jättesnackisen i TV-pucken: "Det är hemskt"

SVT-experten rasar – riktar stor kritik efter jättesnackisen i TV-pucken: ”Det är hemskt”

Inga individuella priser i TV-pucken.
Då rasar Jonas Andersson.
– Man måste kunna hantera den pressen om man ska spela hockey, säger SVT-experten till Hockeynews.

Sedan 1959 har ishockeyturneringen TV-pucken spelats. Det är en turnering för alla distriktsförbund-lag på ungdomssidan. Samtliga matcher, som spelas i två perioder, brukade sändas av SVT. Men sedan 2020 sänder kanalen från kvartsfinalerna och fram till final.

Priserna försvann

Turneringen har tidigare haft individuella priser. Stefan Livs pris till bäste målvakt, Sven Tumbas stipendium till bästa forward, och Lill-Strimmas stipendium till bästa back. Utdelningen av de individuella priserna slutades med efter turneringen 2019. Hockeyförbundet förklarade då att de tycker att tävling är bra, men att det ”inte ska gå ut över spelarnas välmående” och att hockey ska vara en miljö ”där man trivs och må bra”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

TV-Pucken, hockey
231105 Stockholm Nords Viggo Björck med pokalen efter finalen i TV-Pucken pojkar mellan Södermanland och Stockholm Nord den 5 november 2023 i Gävle. Foto: Jens Carlsson / BILDBYRÅN / COP 344 / JC0003

Årets upplaga av TV-pucken vanns av distriktförbunds-laget Stockholm Nord. Men efterspelet har handlat om just avsaknaden av de individuella priserna.
– Problematiken här är att de inte skiljer på barnidrott och en elitsatsning. Det är inte de här priserna som är det verkliga problemet och jag tycker att det är ett felaktigt beslut att ta bort någonting som är väldigt positivt och har anrika traditioner, säger SVT-experten Jonas Andersson till Hockeynews.

Andersson rasar

Den tidigare hockeyspelaren anser att pressen kommer förr eller senare, och att det är lika bra för ungdomarna att vänja sig om de vill satsa på en hockeykarriär.
– Det kommer en press men det är det i elithockey, elithockey handlar om att klara av en psykisk press och att få hjälp med det. Förbundets anledning till att ta bort det är att priserna kommer med en psykisk press som spelare har mått dåligt av men där behövs det ju vuxna människor som går in och förklarar och hjälper och stöttar, man måste kunna hantera den pressen om man ska spela hockey på elitnivå, säger Andersson till hockeysajten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Andersson, hockey
230218 SVT’s Jonas Andersson during the final of Champions Hockey League between Luleå and Tappara on February 18, 2023 in Luleå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / SE0150

Jonas Andersson tycker att det är viktigt att skilja på barnidrott och elitsatsningar.
– Elitidrott på barnsidan är hemsk, då är det toppning och sånt som inte ska få förekomma, men i den här åldern är det en annan grej. Det vet jag ju själv, om någon hade sagt till mig att det inte var en elitsatsning vi höll på med när jag var 15-16 år så hade jag tyckt att det var larv, det är ju att underskatta de här unga spelarna som är så målmedvetna. Så du måste göra skillnad på barnverksamhet och elitsatsning, det är jag övertygad om.

Vad tycker du om individuella priser för ungdomar? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Markus Näslunds ärliga ord om relationen till Peter Forsberg i dag – hyllar Foppa: ”Har honom att tacka”