Markus Näslund ärliga ord om relationen till Peter Forsberg i dag – hyllar Foppa: "Har honom att tacka"

Markus Näslund ärliga ord om relationen till Peter Forsberg i dag – hyllar Foppa: ”Har honom att tacka”

Markus Näslund och Peter Forsbergs vänskap har gått upp och ner.
I dag ser deras relation annorlunda ut.
– Jag har Peter att tacka för jättemycket och det har varit kul att följa alla hans framgångar, säger Näslund till Sportbibeln.

Ishockeystjärnorna PeterFoppaForsberg och Markus Näslund är födda samma år. De gick i gymnasiet tillsammans och vann TV-pucken tillsammans, med Ångermanland 1988. De spelade tillsammans i Modos juniorverksamhet, och debuterade för klubbens a-lag samma år (1990).

Näslund vs Foppa

Efter några säsonger i Elitserien var Näslund först ut att ta klivet till NHL. Ett år senare hakade Forsberg på tåget. Efter en säsong i Quebec Nordiques gick Foppa till Colorado Avalanche. Näslund inledde sin NHL-sejour i Pittsburgh Penguins, men trejdades 1996 till Vancouver Canucks. Under den tiden spelade Avalanche och Canucks i samma divison.
– Vi hade en ganska stark rivalitet, Canucks och Avalanche, under de åren. Eftersom de var det lag som var bäst i vår division, och vi var på väg uppåt och jagade dem. Så det blev ganska tuffa matcher, och vi hade egentligen ingen kontakt under den tiden. Eftersom vi hade ledande positioner i vardera lag så kändes det inte passande att ha någon vänskap på sidan av då, säger Näslund till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, Peter Foppa Forsberg, hockey, Sverige Tre Kronor
911220 Ishockey, JVM, Sverige, Förhands: Markus Näslund och Peter Forsberg Foto: BILDBYRÅN / 15619

Duon möttes flertalet gånger, och Näslund berättar att det inte var helt enkelt att möta sin barndomsvän.
– Det var svårt, såklart. Han är ju fantastiskt duktig. Jag försökte ibland att komma under skinnet lite på honom, eftersom vi känner varandra så väl. Jag lyckades väl någon gång.

Relationen i dag

Säsongen 2002/2003 var de både svenskarna dessutom i ett tajt race om att vinna den totala poängligan i NHL. En fajt som Forsberg gick segrande ur.

Vem tycker du hade bäst karriär av dig och Foppa?
– Det är en ganska enkel fråga, säger Näslund med ett skratt.
– Peter hade ju en unik karriär måste man säga, på många sätt. Han har betytt jättemycket för mig i min hockeykarriär. Att ha fått spela tillsammans med honom, och även sett upp till honom och det han har åstadkommit, och visat att det är möjligt att ta stegen som han gjorde. Jag har Peter att tacka för jättemycket och det har varit kul att följa alla hans framgångar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, hockey
091128 Ishockey, Elitserien, Modo: Markus Näslund. © Bildbyrån – 95446

Efter tiden i rivaliserande NHL-klubbar har Näslund och Forsberg hittat tillbaka till varandra, även om den sistnämnda numera bor i Schweiz.
– Vi gick ju gymnasiet tillsammans så vi har en liten WhatsApp-grupp med några av killarna där, så vi brukar hålla kontakten så. Sen blir det några middagar ibland när han är i stan. Men det är väl mer på sommaren ibland som man stöter ihop. Han bor ju inte i Sverige så det blir korta vistelser ifrån honom när han är här. 

LÄS MER: Markus Näslund lämnade hockeyn helt och hållet efter NHL-åren – så ser ikonens liv ut i dag: ”Saknar det inte”

De tidigare hockeyspelarna är dessutom affärspartners.
– Vi äger en resturang tillsammans här lokalt i Örnsköldsvik också, som heter Strandkaj Kök & Bar. Tillsammans även med ett par andra före detta hockeyspelare, Fredrik Warg och Magnus Gästrin, säger Markus Näslund.

LÄS MER: Peter Forsbergs helmäktiga hyllning till Nicklas Lidström ger alla svenskar gåshud: ”Mitt allra starkaste minne”