Svenskhatarens tokhyllning till Börje Salming – efter tunga beskedet: ”Han var en förjävla bra spelare”

Don Cherry brukar nästan aldrig ha något gott att säga om spelare från Sverige. Men Börje Salming var en lirare han tyckte om.
– Han var en förjävla bra spelare, säger Don Cherry.

Börje Salming är tveklöst en av Sveriges främsta hockeyspelare genom alla tider. Han har flera landskamper med Tre Kronor på meritlistan och över 1000 matcher i världens bästa hockeyliga.

Fina orden från ”svenskhataren”

I den hockeytokiga staden Toronto har Börje Salming verkligen ikonstatus och har en staty efter sig utanför hemmaarenan Air Canada Centre. Men den senaste tiden har 71-åringen inte mått särskilt bra och tidigare i veckan meddelade Salming att han blivit drabbad av den obotliga sjukdomen ALS.

140222 Don Cherry, expertkommentator på CBC och före detta ishockeyspelare och NHL-tränare, på Kanadas ishockeylandslags träning under OS i Sochi den 22 februari 2014. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

”Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt”, sa Börje Salming i ett uttalande till TT.

Efter det tunga beskedet har det strömmat in hyllningar från hockeyvärldens alla hörn. Flera har uttryckt sitt stöd, och nu hyllas Börje Salming till och med av den före detta spelaren och tränaren Don Cherry.

Don Cherrys fina ord

– Du har aldrig hört mig klaga på honom (Salming). Han var en förjävla bra spelare och du kände direkt när han var ute på isen, säger Don Cherry till Toronto Sun efter att han blivit nådd av sjukdomsbeskedet.

Don Cherry har blivit känd i Sverige för sitt agg mot europeiska spelare och framför allt svenskar. Men stenhårde Börje Salming var en lirare kanadensaren tyckte om.

Börje Salming, Tre Kronor
ARKIV 1975 Tre Kronors Bˆrje Salming sitter i avbytarbÂset under en ishockeymatch med svenska ishockeylandslaget 1975. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod: 50020

– Den här killen (Salming) var modig. Alla kunde se det. Han var bra med puck men jag minns främst hur han blockerade skott. Det var han riktigt bra på, säger Don Cherry.

LÄS MER: Dottern Biancas rörande ord om Börje Salmings sjukdom: ”Det är jobbigt att se pappa bli sämre”