Stora NHL-stjärnan kan nu offras – för svenskarna Erik Karlsson och Jonathan Dahlén: ”Kan vara värt det”

San Jose Sharks har ett tufft beslut att ta.
Inför nästa sommars expansionsdraft i NHL.
Nu spekuleras det i att NHL-laget kan tvingas offra en riktig storstjärna.

För tre år sedan fick NHL sitt allra senaste tillskott i Vegas Golden Knights. Då gjordes en uppmärksammad expansionsdraft för att nya NHL-laget skulle få ihop fullt lag.

Nytt lag i NHL

Nu är det dags igen när Seattle kliver in i NHL-hockeyn. Nästa sommar blir det därför dags för ny expansionsdraft i världens bästa hockeyliga.

Erik Karlsson, San Jose Sharks
181220 Erik Karlsson of San Jose Sharks during a regular season NHL game between San Jose Sharks and Winnipeg Jets on December 20, 2018 in San Jose. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87816

Alla NHL-lagen kan skydda sju forwards, tre backar och en målvakt. Men spelare som gör sina första eller andra säsonger i ligan är automatiskt skyddade, detsamma för draftade spelare som ännu inte skrivit på NHL-kontrakt.

Karlsson klar

NHL-lagen är dock tvingade att göra minst en målvakt, en back och två forwards som spelat fler än 40 matcher tidigare säsong tillgängliga för draften. Hos San Jose Sharks är både Erik Karlsson och Marc-Edouard Vlasic redan skyddade på grund klausuler i sina kontrakt.

Men nu pekas en annan av lagets storstjärnor ut som ett möjligt offer för att trejdas i expansionsdraften. The Athletic pekar ut giganten Brent Burns för att vara rejält i riskzonen.

Dahléns framtid

Nästa sommar har kanadensaren fyllt 36 år och sitter då på fyra år kvar på kontraktet, med en lön på runt 75 miljoner kronor per år.
”Han är inte längre en Norris Trophy-kandidat som han var för ett par år sedan, även om han tar hand om sin kropp och kan vara fortsatt stark under de kommande åren. Sharks har dessutom talangen Ryan Merkley som borde vara redo för NHL till 2021-2022 och som kan fylla tomrummet efter Burns bredvid Karlsson”, skriver The Athletic-reportern Kevin Kurtz, som har stenkoll på Sharks.

Jonathan Dahlén, Timrå
191220 Timrås Jonathan Dahlén under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Timrå och Modo den 20 december 2019 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / Cop 108

Hockeyjournalisten hävdar även att andra svenskarna i laget, Melker Karlsson och Marcus Sörensen, väntas lämna NHL-laget redan i sommar eller efter kommande säsong. Men en annan svensk som ändå kan bli kvar i organisationen efter expansionsdraften är Jonathan Dahlén.

Även om Dahlén har ställt in sig på att spela med Timrå kommande säsong så tror Kurtz att han snart kan vara aktuell för NHL-spel.
”Det är svårt att avgöra nu vad Sharks kommer att göra med 22-åringen vid expansionsdraften, men om han imponerar kan det vara värt för dom att skydda honom istället för en veteran som Noesen eller Gambrell”, skriver han i The Athletic.

LÄS MER: Jättedramat i NHL i natt – som slutade i historiskt fiasko: ”Det här är en skam”

Få våra nyhetsbrev!