Så blev Kenta Nilsson ”Mr Magic” med hela hockeyvärlden – otroliga historien bakom smeknamnet: ”Alla stannade upp”

Kenta Nilsson var känd som ”Magic Man” i USA.
Historien bakom är en lustig sådan.
– Alla bara stannade upp där och då, berättar tv-kommentatorn Peter Young i SVT-programmet ”Hockeyns Historia”.

Kent Nilsson är en av de största talanger svensk hockey någonsin fått fram. Under framförallt 80-talet var Kenta en av världens största spelare och jämfördes med storheten Wayne Gretzky. Han gjorde stora avtryck i NHL där han störst del av tiden spelade för Calgary Flames.

Kentas magi

Meritlistan för Kenta Nilsson består bland annat av ett VM-silver 1990, EM-guld 1990, italiensk mästare 87/88, och en Stanley Cup-seger med Edmonton Oilers 86/87. I Tre Kronor gjorde han 94 matcher på hela 15 år. På tre VM blev Kenta poängbästa svensk i samtliga. År 2006 blev han invald i hockeyns Hall of Fame.

Artikeln fortsätter efter bilden.

890203 Kent Nilsson (Kenta Nilsson), Sverige © Bildbyrån – dia

Här hemma i Sverige var Kenta Nilsson också känd som ”Mr Magic”. Ett smeknamn som framför allt spåras till hans medverkande i ett tv-reportage. Vid en utmaning prickade han då två av tre puckar rakt i kryssribban ända från blå linjen med sitt fantastiska skott. Något som upplevdes som magiskt.

Smeknamnets uppkomst

I USA var smeknamnet ”the Magic Man” mer förekommande för Nilsson. Och anledningen är otrolig.

Under tiden i Winnipeg Jets deltog Magic Man i en strafftävling vid inspelningen av programmet ”Winnipeg Jets Shootout”. Det var spelarna mot dåvarande målvakterna Joe Daley och Markus Mattson. Tillslut var det bara Kenta och UlfLill-PröjsarnNilsson kvar av straffläggarna.
– Kent Nilsson var, utöver Wayne Gretzky, den skickligaste spelare jag personligen någonsin sett. Han gjorde något som var totalt ofattbart. ”Ulfie” kom in och Joe blockerade honom, så Kent behöver göra mål för att vinna tävlingen, berättar den amerikanska tv-kommentatorn Peter Young i SVT:s ”Hockeys Historia”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

920905 Ishockey, Elitserien, Djurgården, förhands: Kent Nilsson Foto: BILDBYRÅN / 16179

Då klev Mr Magic in på isen och åkte rakt fram mot målet. Vid den blå linjen slog han till pucken så att den stod på sin kant. På kanten förblev pucken tills Kenta var någon meter ifrån målvakten Daley.
– Då snärtade han upp pucken i luften och som med ett basebollträ slog han in den i krysset. Alla bara stannade upp där och då. Joe plockade upp sin klubba och började jaga omkring honom på isen, för att han hade skämt ut honom! Det var så skicklig Kent Nilsson var. Vi kallade honom ”the Magic Man”, han var den magiska mannen, han kunde göra saker som ingen annan någonsin kunde göra, säger Young. 

LÄS MER: Niklas Wikegårds vackra jättehyllning till Kenta Nilsson – som alla svenska hockeyfans måste höra: ”Förtjänar det”