Niklas Wikegårds vackra jättehyllning till Kenta Nilsson – som alla svenska hockeyfans måste höra: "Förtjänar det"

Niklas Wikegårds vackra jättehyllning till Kenta Nilsson – som alla svenska hockeyfans måste höra: ”Förtjänar det”

Kent Nilsson är en av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna.
Det tycker Niklas Wikegård ska uppmärksammas ännu mer.
– Han förtjänar att pratas mer om, säger tv-profilen i podcasten Sporthuset.

Kent ”Kenta” Nilsson, också känd som ”Mr Magic” eller ”Magic Man”, är en av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna. Ikonen spelade 553 matcher i NHL, med ett poängsnitt på 1,21. Han vann flera titlar och kammade hem Guldpucken 1989.

Wikegårds hyllning

Nilsson avslutade sin karriär säsongen 1997/1998 i spanska klubben Majadahonda HC. Någon som följde ”Mr Magic” under hans 20 år långa karriär var Niklas Wikegård, som nu tokhyllar den tidigare stjärnspelaren.
– Snabb, extremt klubbskicklig, spelsinne, hade hela paketet framåt, jämförbart med de absolut skickligaste spelarna nu. En teknik som jag tycker låg långt i framkant. Och sen ett ruggigt bra skott på det. Jättefin skridskoåkning och ett mod i spelet, det vill säga att han vågade utmana, vågade göra saker. Jag gillar ju hans sätt att spela, extremt underhållande, säger Wikegård i podcasten Sporthuset

Artikeln fortsätter efter bilden.

Niklas Wikegård, hockey
210422 Cmore kommentator Niklas Wikegård under semifinal ett i SHL mellan Växjö och Örebro den 22 april 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0043

Tv-profilen går sen vidare med att räkna upp en rad hockeyspelare. Spelare som David Pastrňák, Mikko Rantanen, Gordie Howe, Bobby Clarke med flera, och frågar vad alla de spelare har gemensamt.
– De har sämre poängsnitt än Kenta Nilsson i NHL. Kenta Nilsson ligger på tiondeplats genom tiderna, av de tusentals killar som har lirat där. Man glömmer hur jäkla skicklig offensivt den här killen var. Det finns ju några extremtalanger och Kenta var ju galet, galet bra. Kenta Nilsson förtjänas att pratas mer om i svensk hockey och internationell hockey, fantastisk lirare, säger Wikegård.

LÄS MER: Nu avslöjas sanningen om hatmötet i Mästarnas Mästare – Joel Lundqvists fiende erkänner allt: ”Hade blivit bra tv”

Mötet med Nilsson

Under förra säsongen gästades den tidigare hockeytränaren av Nilsson i sitt program Wikegård VS. I podcasten berättar Wikegård om mötet med en av svensk hockeys största.
– Det var en underbar och väldigt lätt dag för mig, jag tänkte ”får jag verkligen betalt för att hålla på med det här?”. Käka, snacka, vi åkte till konsthögskolan, Kenta målade litegrann. Vi avslutade med att han gjorde någon gryta, vi stod och drack något gott vin. Hela hans personlighet, var han kom ifrån, så extremt med fötterna på jorden, trots att han har varit en av världens bästa offensiva spelare. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kenta Nilsson, hockey
150119 Kent Nilsson på röda mattan under Idrottsgalan den 19 januari 2015 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135240

Kenta Nilssons fina syn på livet gick inte Wikegård förbi.
– Han är en extrem livsnjutare, älskar socialt umgänge, har alltid ett leende på läpparna. Hade Kenta spelat nu hade han ju tjänat 100 miljoner kronor om året, han var ju så skicklig, men inga sura miner utan, framåt.

LÄS MER: Roger Rönnbergs ilska efter oväntade draget i premiären – röt ifrån mot media: ”Skärp dig!”