Överraskningen: Här är SHL-klubbens nya huvudtränare – har vunnit 2 SM-guld med konkurrenten(!)

Skellefteå AIK har varit utan huvudtränare sedan Tommy Samuelsson lämnade.
Nu är ersättaren helt klar och det blir en riktig överraskning.
37-årige Andreas Falk kliver in som ny huvudtränare, avslöjar oväntat nog konkurrenten HV71.

Under en längre tid har Skellefteå AIK jagat en ny huvudtränare till kommande säsong. Redan under pågående säsongen hörde man av sig till kandidater.

Jagat ny tränare

Men fick nej av samtliga och ville då ge Tommy Samuelsson nytt kontrakt. Men även han sa nej och lämnade klubben.

Andreas Falk, Luleå
180201 Luleås Andreas Falk innan ishockeymatchen i SHL mellan Djurgården och Luleå den 1 Februari 2018 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Sedan dess har tränarjakten intensifierats och även skiftat fokus. Från att hitta en tydlig huvudtränare till att få in någon som kompletterar tränarduon Stefan Hedlund och Stefan Klockare.

Tar över SHL-laget

Det blir alltså tre huvudtränare i Skellefteå AIK kommande säsong och nu har den tredje länken blivit avslöjad. Av konkurrenten HV71(!).

HV71 gick i dag ut på sin officiella webbplats och meddelade att Andreas Falk är klar för Skellefteå AIK.
– Andreas har fått erbjudandet att bli en av tre tränare i Skellefteå AIK. Vi har efter en tids dialog med Skellefteå kommit fram till en lösning som är bra för alla parter och kommer titta på hur vi ska ersätta den rollen Andreas haft hos oss, säger HV:s general manager Peter Ekelund i pressmeddelandet.

SM-guld med rival

37-årige Falk spelade två säsonger för Skellefteå AIK och var med och spelade upp klubben till SHL 2006. Men sedan lämnade han för spel i HV71 och vann två SM-guld i Jönköping 2008 och 2010.

Andreas Falk, HV71
180922 HV71:s Andreas Falk under uppvärmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Luleå den 22 september 2018 i Jönköping. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Spelarkarriären tog sedan slut säsongen 2018/19 och under den senaste säsongen har Falk jobbat som spelarutvecklare på juniorsidan.

”Känns jättekul”

Skellefteå AIK har också presenterat Falk som ny tränare.
– Det känns kul att få in en så kunnig och driven person till föreningen. Andreas har lång erfarenhet som spelare och har gjort det bra i sitt jobb med spelarutveckling i HV71 de senaste åren så han kommer bli en stark tillgång till tränarkvartetten, säger klubbens general manager Erik Forssell i ett pressmeddelande.

Kontraktet är skrivet på tre säsonger och Andreas Falk ser fram emot den nya utmaningen.
– Det känns jättekul och inspirerande, så klart. Jag är ju relativt ny i tränarbranschen men alltid haft en stor vilja och förhoppning att bli tränare, sedan fick jag hoppa på detta så det ska bli otroligt kul, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Storstjärnan återvänder till svensk hockey efter alla rykten – skrivit på monsterkontrakt med SHL-klubben