Okända detaljen om Foppas nummer 21 i Modo: ”Hela föreningen var med på det”

.

Peter Forsbergs storhet går knappt att ta på i Örnsköldsvik.
I februari 2015 pensionerades hans tröja och ingen spelare i laget får bära den, men det visar sig faktiskt att det handlar om fler än bara de i A-laget.
I Modo tillåts ingen spelare i hela föreningen bära den legendariska nummer 21.
– Han kommer för alltid vara en sån otrolig ikon i Modo, säger Modo-oraklet Hans ”Hasse-Hockey” Andersson till Sportbibeln.

Redan säsongen 1990/1991 fick Peter Forsberg chansen att visa upp sig i Modos A-lag. Ynglingen var efter sina 17 poäng på 23 matcher säsongen efter det given i laget och 1994 var han tilltänkt att leda Modo till SM-guld.

Tröjan pensionerad – redan 1994

Laget tog sig hela vägen till finalserien där Foppa bland annat stod för ett avgörande mål i sudden som tog Modo till en 2-0 ledning i matcher mot Malmö.

Peter Forsberg under en match för Modo mot Brynäs i Elitserien 2004. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

Malmö skulle trots underläge vända och vinna finalserien och därmed SM-guldet. Det var efter det som Foppa, som gjorde totalt 16 poäng på elva matcher, stod för den klassiska Börje-sågningen i TV.

”För alltid en ikon”

Redan då hade Modos ledning en plan för Forsbergs nummer 21. Efter finalserien togs ett styrelsebeslut att tröjan inte skulle få användas av någon spelare i framtiden.

https://twitter.com/HockeyWebCast/status/718149569779990528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E718149569779990528&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.sportbibeln.se%2Fshl%2Fvideo-den-gangen-foppa-lekte-med-malmo-i-sm-finalen%2F

Hans ”Hockey-Hasse” Andersson, som skrivit Foppas självbiografi, berättar:
– Peter Forsberg var helt outstanding i finalserien och då kom beslutet att man skulle hissa tröjan. Sen har den hissats upp och ner några gånger, nu hänger den ju i Fjällräven igen, säger Andersson till Sportbibeln.

Hur var reaktionerna på styrelsens beslut?
– Det var bara positivt, hela föreningen var med på det. Han kommer för alltid vara en sån otrolig ikon i Modo. Det var inte aktuellt att någon skulle åka omkring med den inte.

INGEN får bära tröjan

Peter Forsberg, eller ”kungen” som han kallas i Ö-vik, gjorde även 200 matcher i Mod-tröjan genom karriären.

150226 Peter Forsberg får sin förtjänst fana hissad i arenan och tröja nummer 21 är pensionerad, här med Andreas Salemonson under Ishockeymatchen i SHL mellan Modo och Frölunda den 26 februari 2015 i Örnsköldsvik. Foto: Jonas Forsberg/Bildbyrån

I februari 2015 fick han tröjan hissad i taket i Fjällräven Center och ingen har sedan länge fått använda nummer 21. Ingen spelare oavsett om det handlar om A-laget eller en tolvårig ungdomsspelare får bära det anrika numret i Modo, enligt styrelsebeslutet.

”Hockeynördar blir störda”

Men att det endast handlar om nummer 21 i Modo gäller inte, menar Andersson.
– Många hockeynördar i Ö-vik blir störda när folk har nummer 21 i Tre Kronor, säger han och fortsätter:
– Jag köpte det med hull och hår då. Sen har det blivit lite inflation med många nummer. Det har kommit reaktioner om man ska frysa nummer eller bara ge förtjänta spelare en fryst tröja som med Tobias Enström. Där blev det någon form av överlåtelse.

Tror du att det kommer ske med nummer 21?
– Nej, jag tror inte det. Åren går ju men jag tror ingen kommer ha 21:an igen, avslutar Andersson.

Dela artikeln för att hylla Peter Forsberg!

LÄS MER: NHL-ikonen Rob Blakes mäktigaste Foppa-minne: ”Jag blev helt paff”

När Kungen kom på skolbesök i Örnsköldsvik – och gjorde 200 barn besvikna

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);