När Kungen kom på skolbesök i Örnsköldsvik – och gjorde 200 barn besvikna

Att få besök av självaste kungen hade nog varit en dröm för de flesta skolelever.
Men det gäller inte på alla ställen och i det här specifika fallet verkligen inte i Örnsköldsvik.
Det här är berättelsen om när kungen faktiskt kom till en skola i Ö-vik – men alla barn hade väntat sig någon helt annan person.

För ett tag sedan fick vi höra en historia som nästintill lät alldeles för bra för att vara sant. Det handlade om ett antal skolbarn i Örnsköldsvik som en dag fick ett alldeles speciellt besök i sin skola, men som ledde till stor besvikelse.

Fick besöka av Kungen..

Barnen, runt mellan- och lågstadieåldern, fick reda på att kungen skulle komma på besök under morgondagen. De blev uppspelta av den roliga nyheten och gick och räknade timmarna fram tills de fick vara tillbaka i skolan.

Foto: Bildbyrån

Kvällen och natten gick och plötsligt var det morgon. Barnen kom tillbaka till skolan och vips så stod han där, Sverige kung Carl XVI Gustaf.

Men reaktionerna var inte vad varken lärarna eller kungen hade väntat sig från barnen. De var besvikna för det var ju inte den riktiga kungen som var på besök.  Alla visste ju att det var Peter Forsberg.

Väntade på Foppa

Historien låter som en myt, en sån där historia som är ett perfekt exempel att beskriva Peter Forsbergs storhet i sin hemstad. Vi beslutade oss därför att ringa till Hasse ”Hockey-Hasse” Andersson, personen som själv skrev Peter Forsbergs självbiografi och det kanske främsta Modo-oraklet, för att få reda på sanningen.

Foto: Bildbyrån

Vi berättade för Hasse Andersson vad vi själva fått berättat för oss och då kom svaret vi hade hoppats på: Allting är sant.
– Det stämmer, säger Hasse Andersson till Sportbibeln och fortsätter:
– Det var en skola inte långt ifrån där Peter Forsberg växte upp. De väntade ju på Foppa men då dök Sveriges kung upp. Peter kom inte så det blev lite av en besvikelse. Han gick ofta under namnet ”Kung”.

”Det fanns bara en kung”

Skolan i fråga kommer Hasse Andersson inte ihåg namnet på. En snabb titt på hur det ser ut runt den kultförklarade Kempehallen, där barnen som fick träffa Carl XVI Gustaf gick, visar i alla fall en skola bara några hundra meter därifrån vid namn Hållängets skola.

Foto: Bildbyrån

 

Men var barnens reaktion inte lite konstigt eftersom de ändå fick träffa Sveriges konung? Nej inte alls, säger Hasse Andersson.
– Det var nog inte någon som tyckte det var märkligt, det fanns ju bara en kung i Ö-vik och framför allt för skolbarnen. Den låg vid Kempehallen, det området döptes om till ”Foppa-land”, berättar Hasse Andersson till Sportbibeln.

Nog kan vi konstatera att Peter Forsberg för evigt kommer vara kung i Örnsköldsvik. Och givetvis hoppas vi också att de barn som var på plats i skolan den där dagen fick chansen att träffa Foppa, eller snarare ”Kungen”, vid ett senare tillfälle.

LÄS MER: NHL-ikonen Rob Blakes mäktigaste Foppa-minne: ”Jag blev helt paff”

NHL-stjärnans Foppa-hyllning är den bästa vi någonsin hört

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);