Niklas Sundströms otäcka skräckbesked förstörde allt – hockeyikonen avslöjar nu jättedramat: ”Jag fick panik”

Niklas Sundströms otäcka skräckbesked förstörde allt – hockeyikonen avslöjar nu jättedramat: ”Jag fick panik”

Niklas Sundström skulle ha spelat för Dinamo Minsk som karriärens sista äventyr.
Men efter skräckbeskedet vände han istället hem till Sverige och slutade spela hockey.
Nu ser han tillbaka på händelsen och berättar om känslorna mitt i stormen.
– Jag hade kunnat spelat några säsonger till, säger Sundström till Hockeysverige.

Tidigare hockeyspelaren Niklas Sundström hade en fin karriär. Ett SM-guld och ett VM-guld återfinns på meritlistan, samt spel i NHL med New York Rangers och San Jose Sharks. Han spelade över 500 matcher i Modo, där han senare ingick i klubbens sportråd.

Sundström slutade

Säsongen 2012/2013 kände Sundström inte samma glädje till hockeyn. Ett tag efter att säsongen tagit slut la han skridskorna på hyllan. Men planen var egentligen att fortsätta karriären i ett eller två år till, för att ha ett sista äventyr.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Niklas Sundström, hockey
170816 Icebreakers Peter Forsberg, Niklas Sundström och Markus Näslund efter välgörenhetsmatchen i Ishockey mellan NHL Icebreakers och Team Zuccarello den 16 augusti 2017 i Stavanger. Foto: Carina Johansen / BILDBYRÅN / COP 227

Centern provtränade för Dinamo Minsk, och genomförde en läkarundersökning.
– Jag var på något sjukhus och man gjorde ultraljud på ryggen. Då var det en rysk kvinna som sa ”oh oh…” Hon sa sedan på knackig engelska att jag hade en cysta på min njure. Min mamma fick cancer på njuren och gick bort på grund av det 2010. Det här var strax efter. Jag tänkte fan, har jag också fått den där skiten?” och fick panik, berättar Sundström för Hockeysverige.

LÄS MER: Niklas Wikegårds vackra jättehyllning till Kenta Nilsson – som alla svenska hockeyfans måste höra: ”Förtjänar det”

Inte påverkad idag

Efter det beskedet satte han själv stopp för flytten och vände hem till Sverige igen.
– Man gjorde tester där borta och sa efter dem att det inte var något elakartat. Jag sa ändå vi bryter, jag vill åka hem och få en grundlig undersökning där hemma”. Klubben var förstående och väldigt bra. Jag var i Minsk under fyra dagar. Sedan åkte jag hem och kände då att det nu fick räcka, även om jag hade kunnat spelat några säsonger till. Jag har inte heller haft några problem efter det. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Niklas Sundström, hockey
220319 Icebreakers Niklas Sundström inför uppvisningsmatchen i ishockey mellan Icebreakers och Tre Kronor Legends den 19 mars 2022 i Timrå. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0065

Den första tiden efter att Sundström kommit hem var väldigt jobbiga på grund av den stora ovissheten.
– När jag kom hem och träffade Modos läkare och kollade upp allt så sa han att man kunde ha det där utan att ha värk. Det här är ändå tio år sedan nu. Vi höll på att renovera huset hemma så i stället började jag hjälpa till med lite snickerier och var hantlangare till snickarna. Det blev ett år där jag inte gjorde någonting.

LÄS MER: SHL-ikonen gör nu storsuccé i helt annan sport – avslöjar varför han lämnade hockeyn: ”Enklare än man tror”