Nicklas Lidström och Mats Sundin säger vad de egentligen tycker om svensk hockey i dag: ”Det är ett otroligt kvitto”

Nicklas Lidström och Mats Sundin är två hockeylegendarer.
Och de båda hyllar sportens ställning i Sverige i dag.
– Jag tycker svensk hockey står sig bra fortfarande, säger Lidström till Sportbibeln.

Två av svensk hockeys största är Nicklas Lidström och Mats Sundin. De båda är också legendarer i varsin NHL-klubb – Detroit Red Wings respektive Toronto Maple Leafs. Både ”Lidas” och ”Sudden” har valts in i Hockey Hall of Fame.

Lidström & Sundin

Ur ett landslagsperspektiv är det Sundin som har den lite mer remarkabla karriären. Han gjorde 79 seniorlandskamper över 16 års tid, och var med och tog OS-guld, tre VM-guld, två VM-silver och två VM-brons. Lidström spelade totalt 44 a-landslagsmatcher, och tog ”bara” ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, hockey, Tre Kronor, Sverige
060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Nicklas Lidström och Mats Sundin, Sverige, jubel efter OS-guld, guldmedalj, guld, medalj, glädje. Prisutdelning. © Bildbyrån – 28354

Nu är det 14 år sen Sudden la ner sin hockeykarriär, och han hyllar så som svensk hockey ser ut i dag.
– Det är väl ett hundratal svenska spelare i dag i NHL. Det är ett otroligt kvalitetskvitto ändå för svensk hockey, att vi gör något väldigt bra i våra utbildningsprogram. Så det är jättekul, och bara att NHL kommer hit på en sådan här grej som Global Series visar också att Nordamerika, NHL, och alla där har en väldig respekt för svensk ishockey och våra utbildningsprogram, säger Sundin till Sportbibeln.

Hyllar Tre Kronor

Hur ser du på Tre kronor i dag, känner du någon oro för framtiden?
– Jag tycker det ser bra ut. Men det är såklart, de bästa svenska spelarna i NHL, det är så sällan vi får se dem i Tre Kronor. Så vi hoppas ju nu att de är med i OS, alla proffs. Eller kanske ett nytt World Cup här i nära framtid, det vore ju kul, säger Sudden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, hockey, Sverige
231116 Nicklas Lidström and Mats Sundin pose for a photo after Nicklas Lidström has been awarded the inaugural Börje Salming Courage Award during an event hosted by NHLAA on November 16, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0453 / SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Lidas är numera vicepresident i Detroit Red Wings, och har tidigare jobbat som scout för klubben. Han ser också positivt på sportens status i Sverige just nu.
– Jag tycker svensk hockey fortfarande håller bra standard. Trots att vi tappar väldigt många spelare till Nordamerika så tycker jag att både SHL och Hockeyallsvenskan är underhållande. Det är kul att gå och titta på matcher, och jag tycker att det är bra drag runt matcherna. SHL har lyckats väldigt bra med sitt arrangemang, och Hockeyallsvenskan också.
– Så jag tycker svensk hockey står sig bra fortfarande, trots att vi tappar väldigt många spelare till NHL, säger Lidström. 

LÄS MER: Mats Sundin och Nicklas Lidströms fina minne av Börje Salming: ”Det är tack vare honom”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev