NHL-stjärnan Robin Lehner öppnar upp om självmordstankarna och missbruket

Robin Lehner går in på sin nionde NHL-säsong. Men nu berättar han om de mörka stunderna.
I ett brev publicerat på The Athletic talar den svenske målvakten ut om sina självmordstankar och missbruk.

Robin Lehner har etablerat sig som en av de svenska NHL-målvakterna. 27-åringen spenderade de tre senaste säsongerna i Buffalo för att i somras byta till östkusten och New York Islanders.

Robin Lehner talar ut

Målvakten spelade 53 matcher i grundserien förra säsongen. Men nu öppnar Lehner upp om de mörka baksidorna – och sitt missbruk.

I ett långt brev, skrivet av Lehner själv, på The Athletic berättar den svenske målvakten om hur hans liv under en match mot Detroit den 29 mars tidigare i år förändrade allt. Allting började dagen innan när han ringde sin målvaktstränare i Buffalo, Andrew Allen.

Robin Lehner, Buffalo Sabres
Foto: TT Nyhetsbyrån

Lehner berättade då att han inte var i ett bra tillstånd för närvarande och inte visste om han kunde spela matchen.

Han hade problem med att bestämma sig om han skulle spela eller inte, då han brottades med saker både psykiskt och fysiskt.

Berättar om självmordstankarna

Lehner spelade matchen, men efter den andra perioden gick det inte. Han skriver att det kändes som om han ”var på väg att få en hjärtattack”

”På vägen hem stannade jag för att köpa öl. Jag åkte hem och drack…och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sa de ord jag aldrig hade haft modet att säga. Jag måste åka härifrån”, skriver Lehner i The Athletic.

Robin Lehner brottades med en depression och missbruk. När han berättat det ovanstående för sin fru skriver han att det inte fanns någon återvändo.

”Med de orden skulle jag återvända till mörkret. Det mörkret var fullt av självmedicinering och självmordstankar. Det samtalet jag ringde till Andrew dagen innan? Jag var full. Jag ville ta livet av mig själv. Jag var extremt nära ett flertal gånger. Kampen i att spela hockey var ingenting mot vad jag kämpade mot inne i min hjärna. Det har aldrig varit värre”, skriver Lehner.

Robin Lehner, Buffalo Sabres
Foto: AP/TT Nyhetsbyrån

”Tankarna var på riktigt och nära”

Bara veckor innan mötet med Detroit den 29 mars hade Lehner ett möte med sin advokat Frank. Han konfronterade Robin Lehner med frågan om han hade ett alkoholmissbruk, en fråga som förändrade situationen.

Robin Lehner berättar att han åkte till behandlingscenter i Arizona. Efter fem veckor diagnostiserades han som bipolär.

”Sedan det nya året inleddes har jag varit allvarligt deprimerad och har druckit allt mer. Jag drack ett pack öl varje dag bara för att göra demonerna i mitt huvud nöjda och tog sen piller för att somna. Jag medicinerade mig själv för att jag inte kunde vara ensam i mitt eget huvud. tankarna på att avsluta allting…de var på riktigt och nära”, skriver Lehner i The Athletic.

Vill hjälpa andra

Utan sin advokat Frank hade han mest troligt inte åkt in på rehab, skriver svensken. Lehner fick hjälp av NHL och spelarfacket NHLPA att komma in på programet och i dag kan han återigen fokusera på sin karriär efter den tunga tiden.

Lehner skriver också att han inte berättar sin historia för att andra ska tycka annorlunda om honom. Utan för att han vill göra skillnad och hjälpa andra.

Så otroligt starkt att berätta, Robin. Dela vidare så hjälps vi åt att sprida NHL-stjärnans viktiga budskap.

LÄS MER: Jätteavstängning på hela 27 matcher(!) för NHL-stjärnan!

Här är de TVÅ NHL-lagen som gör upp om Erik Karlsson: ”Allting pekar mot trejd”