När förre NHL-svensken tvingades slåss med ärkebusen – i dubbla fajter: ”Jag fick bra med stryk”

Det är sällan vi ser svenskar kasta handskarna och göra upp med nävarna i NHL.
Men en av dem var Nicklas Grossmann – som fick gå flera fajter med erkända busen George Parros.
– Jag sa till honom: ”Du är skyldig mig det”, säger Grossmann till Hockeysverige.

Vi vet alla hur kanadensarna och amerikanerna älskar att göra upp med knytnävarna på isen i NHL. De tycker endast att det är en del av sporten och ser mer underhållningsvärdet i det.

Dubbla NHL-fajter

Våra svenskar i NHL har varit mer sparsmakade med att kasta handskarna. Men en som både blivit utmanad och utmanat till slagsmål själv är förre NHL-backen Nicklas Grossmann.

Nicklas Grossmann, George Parros
Nicklas Grossmann, George Parros. FOTO: Youtube

Två gånger om fick tvingades han slåss mot fruktade NHL-busen George Parros. Första gången var när Parros var i Anaheim Ducks och Grossmann tillhörde Dallas Stars.

”Respekt från båda”

Då tröttnade amerikanen helt på svenskens bryska beteende mot lagkamraterna och stjärnspelarna Ryan Getzlaf och Corey Perry.
– Mycket riktigt, efter några tacklingar på deras stjärnor såg jag coachen kasta in George så han fick ta hand om ”business”. Det var inga fula ord eller skrik. Han åkte bara fram och sa ”it’s time”. Jag var tvungen att stå upp för vad jag gjort samtidigt som jag visste om den oskrivna koden, att åker jag härifrån nu blir jag rankad som en mes. Det var en ärlig och rak fight. Efter det fick jag en klapp på baken ”good job, kid”. Det var bra respekt från båda. Han gjorde sitt jobb och jag mitt, berättar svensken för Hockeysverige.

Se första fajten:

Vid den andra fajten mellan båda slagskämparna var det faktiskt oväntat nog Grossmann som utmanade Parros.
– Jag hade blivit trejdad till Philadelphia. Vi hade haft några bataljer innan. Nu var vi nere i Florida och spelade en riktigt ”skitmatch”. Ingenting funkade och vi låg under med 4–0. Jag frågade George om han ville ta en fight. ”Nej, det står 4-0 och det finns ingen vinst för mig i det”, säger Grossmann till hockeysajten.
– ”Du är skyldig mig det”, sa jag. ”Okej”, sa han. Vi släppte handskarna och sedan försökte jag väcka laget med en fight. Jag fick bra med stryk, men tanken var att sända en signal till laget. Det fungerade inte eftersom vi torskade matchen. Det är lite av charmen, att det viktiga inte är att man ska slå en annan kille med knytnävarna utan det är en helt annan dimension bakom det, att försöka väcka polarna och hjälpa laget på något sätt.

Det blev totalt fyra fajter under Nicklas Grossmanns 592 matcher långa NHL-karriär.

Se andra fajten:

LÄS MER: Ny tränare oförklarligt sparkad i NHL – stor chock hos spelarna: ”Det är ledsamt”