När Fokin plötsligt hamnade bakom KLM-kedjan – och fick sitt livs enklaste assist

.

Sergei Fokin var 29 år gammal när han lämnade Ryssland för spel i Sverige. Första klubbadressen blev Västerås innan han flyttade vidare till Karlstad och Färjestad där han blev en ikon.

Lirade i Spartak Moskva

I Ryssland, dåvarande Sovjetunionen gjorde han åtta säsonger i Spartak Moskva. I klubbens spelade han med mängder av ryska stjärnor, men de allra största fanns i en viss rivaliserande klubb.

Sergej Fokin (Sergei Fokin), Färjestad. Foto: Bildbyrån

Den stora giganten CSKA Moskva innehöll ett lag som kanske kan klassa som ett av de bästa någonsin.

Superkedjan i CSKA: ”Helt överlägsna”

Fullblodsproffsen avlöste varandra och bland namnen i CSKA fanns spelare så som Sergei Makarov, Igor Larionov, Vladimir Krutov och Vyacheslav Fetisov.

Moskva-derbyna blev av den anledningen aldrig riktigt några färgsprakande, spännande, matcher.

Under Fokins tid i Spartak vann laget endast två möten under åtta år och Färjestads-legendaren minns tillbaka på tiden med värme.

Fokins mäktiga assist – bakom KLM-kedjan

De var helt överlägsna, det var helt omöjligt att vinna mot dem. Vi visste redan på förhand att de skulle vinna guldet. Den stora kampen var om silvret, säger Fokin till Sportbibeln och fortsätter:
– När vi spelade i landslaget tränade vi i samma femmor så man lärde sig mycket. Det var en bra hockeyskola och väldigt roligt att få spela mot dem.

Fokin skulle få chansen i a-landslaget för första gången säsongen 1994/1995. Dessförinnan hade han varit med B-landslaget på flera turneringar och det var inte ovanligt att både A- och B-laget reste och tränade tillsammans.

En gång, under en turnering i Finland, skulle Fokin få sin stora chans att spela med den fruktade KLM-kedjan.

Det slutade med ett minne han bär med sig för resten av livet.
– Jag var jätteung och vi åkte dit och jag fick chansen att spela i samma femma med Krutov, Larionov och Makarov, berättar Fokin och fortsätter:
– I det första bytet gick jag ut på isen bakom mål med pucken och Makarov skrek ”håll i pucken”.  Han kom och hämtade pucken, åkte vidare och dribblade av alla finländare och gjorde mål i krysset. Han gjorde allt själv, jag fattade ingenting.

”Tänkte vad gör jag här”

Ryssen stod kvar bakom målet, chockad över vad han precis fått se legendaren göra med de stackars finländarna.

Han noterades för assist på målet, en assist som han själv säger är den bästa i karriären.
– Jag var grymt nöjd, jättestolt över mig själv. Jag tänkte bara ”vad gör jag här, de kanske inte behöver mig”. Jag var jätteglad, säger Fokin till Sportbibeln.

Dela artikeln för att hylla Sergei Fokin!

LÄS MER: När Ledin varnades för NHL-busarna – men hamnade i trubbel ändå

Kultliraren Sergei Fokin lämnade rampljuset och försvann – det här gör han i dag