Kultliraren Sergei Fokin lämnade rampljuset och försvann – det här gör han i dag

.

Sergei Fokin blev en kultspelare i både Västerås och Färjestad. I Karlstad var han med och bärgade tre SM-guld innan han 2005 la skridskorna på hyllan efter en sejour i Borås.
Nu berättar den storväxte och tunga backen om nya livet som hockeytränare i Hagfors och om en eventuell återkomst i Färjestad.
– Färjestad har varit ute ur mitt liv i 15 år, det är jättesynd, säger Fokin till Sportbibeln.

När Sergei Fokin kom till Sverige 1992 var han en av inte jättemånga ryssar. Backen inledde karriären med två år i Västerås innan flyttlasset gick till Färjestad.

Kultspelare i Färjestad

I Karlstad stannade ”Sigge” i åtta säsonger. Med sin stenhårda spelstil blev backen en kultspelare och i sin tredje säsong i klubben bärgade han sitt första SM-guld.

Ishockey, Elitserien, Sergei Fokin och Martin Gerber, Färjestad, jubel. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Det blev ytterligare två guld innan han lämnade klubben 2002, det som en riktig klubbikon och profil i staden.
– Det var de absolut bästa åren har haft, de åtta åren i Färjestad. Det var grymt bra med guld, nya hallen och fullsatt varje match. Solen sken varje dag, säger Fokin till Sportbibeln.

Sergei Fokin – det gör han i dag

Bortsett från en fyra matchers avstickare i Malmö avslutade Fokin karriären med tre säsonger i division 1 med Borås HC. Därefter sadlade den nu 55-årige ryssen om till tränare där han tog hand om både Säffle och Motala.

Men att det skulle bli tränaryrket efter karriären var långt ifrån klart.
– Efter Färjestad sa jag till mig själv att jag inte ville tränare, jag visste att det var någonting nytt. Men nu med många års erfarenhet som juniorcoach är det annorlunda. Det känns jättebra, jag vet allt om det nu, det är mitt liv.

Sedan säsongen 2012/2013 har Fokin haft hand om Hagfors-laget Viking HC:s J18-lag.

”Försöker ge dem så mycket jag kan”

Den hockeyuppfostran han fick både i Ryssland och i Sverige har han har tagit med sig in i sitt ledarskap och at jobba med juniorer har vuxit ut till en stor passion.

I laget är Fokin, som han själv beskriver det, ”pappa och mamma” åt alla och att få se spelare ta kliv i sin utveckling håller motivationen uppe.
– Det är mycket jobb med juniorer, det är som att jobba 24 timmar plus extra tid. Du lär dem varje dag allt från attityd, disciplin och vilja till att diska och träna. De har aldrig gjort något sådant tidigare, säger han och fortsätter:
– Jag vill berätta och förbereda de för livet om de vill spela på högre nivå. Vad ska de göra, hur ska de göra och vilken attityd som gäller. De vet vem jag är och vad jag gjorde och de lyssnar väldigt mycket på mig. Jag försöker ge dem så mycket som jag kan.

Fokin om FBK-återkomst

Det blev aldrig någon fortsättning i Färjestad efter spelarkarriären, någonting ”Sigge” gärna gjort när han ser tillbaka på tiden i dag.

Ishockey, Elitserien: Sergej Fokin, Färjestad. Foto: Rickard Nilsson/Bildbyrån

Får han välja hade han gärna tränat något av klubbens juniorlag under ett år eller två. Men en återkomst till Färjestads organisation är inte aktuell i dagsläget.
– De har inte sagt någonting på 15 år. Det kanske inte finns plats åt mig där nu, haha, de är redan upptagna.  Jag vet att jag trivs med juniorerna i J18 och J20 i Viking. Det är mitt jobb nu, säger Fokin.

Tiden i Färjestad satte många känslosamma spår i kultliraren och inte konstigt är det med tanke på de stora framgångarna och lagsammanhållningen han berättar om.

Även i dag när han går på Karlstads gator blir han igenkänd och stoppad av fansen till hans stora glädje.
– Färjestad har inte varit en del av mitt liv i 15 år. Det är jättesynd men det är livet, säger Fokin till Sportbibeln.

Dela artikeln för att hylla Sergei Fokin!

LÄS MER: När Sergei Fokin stod för svensk hockeys mest obegripliga stund någonsin

Ole-Kristian Tollefsen om tunga tiden – två år efter hjärnskakningen