Ole-Kristian Tollefsen om tunga tiden – två år efter hjärnskakningen

.

Det har gått drygt två år sedan Ole-Kristian Tollefsen åkte på en hjärnskakning under en träning i Färjestad.
I dag, mer än två år senare, har norrmannen fortfarande symtom från händelsen som tvingade honom att avsluta karriären. 
– Jag har inte energi eller ork att göra saker utöver det jag gör i dag, säger Tollefsen i en intervju med Sportbibeln.

Det var under en träning den 15 februari 2016 som Färjestads norske backstjärna Ole-Kristian Tollefsen, 34, åtdrog sig en hjärnskakning.

Ole-Kristian Tollefsen tvingades sluta

I en situation i ett tre-mot-tre spel kolliderade Tollefsen med en lagkamrat och fick dennes axelkåpa upp i ansiktet.

Norrmannen har minnesluckor både från den dagen och dagen efter. Redan på eftermiddagen förstod hans fru Guro att någonting var fel.

Elva månader senare, i januari 2017, meddelade han att karriären var över.
– Jag har haft äran att få vara hockeyspelare så länge. Att inte själv få välja när det är slut är jobbigt, sa Tollefsen då i en intervju på Färjestads hemsida.

”Mår fortfarande inte okej”

I dag har det gått drygt två år sedan den olyckliga smällen på träningen som satte punkt för norrmannens karriär. I Färjestad blev det fem säsonger och 2014 var han med och tog hem ett SM-silver.

Det sägs att tiden läker alla sår, men i Tollefsens fall har hjärnskakningen satt sina djupa spår.

Trots att tiden har gått känner han fortfarande av flera symptom.
– Jag mår fortfarande inte okej, säger Tollefsen till Sportbibeln.
– Jag har fortfarande väldigt ont i huvudet och det finns saker man sliter med. Jag har barnen också men man orkar inte göra alla saker med dem hela tiden. Det är det som stör mig mest.

Vardagen är inte vad den en gång var. Till en början kunde Tollefsen inte annat göra än att vara hemma på grund av symptomen.

Gick hemma: ”Behövde träffa folk”

Men det psykiska måendet skulle också få en släng av att inte göra någonting vilket fick norrmannen att inse att han behövde aktivera sig.

I dag jobbar Tollefsen 25% på det norska ishockeyförbundet.
– Jag kände att jag ville göra någonting. Även fast man inte var riktigt redo för det blev jag så uttråkad att bara sitta hemma, jag kände att jag behövde träffa folk. Problemet är att man mår psykiskt dåligt när man sitter hemma. Men självklart blir man jättetrött och orkar inte göra lika många som man hoppas på, säger han.

Arbetar på förbundet

På förbundet arbetar Tollefsen med spelarutveckling och just den delen av hockeyn ser han sig själv jobba med i framtiden.

Norsk hockey är på väg framåt och under juniorlandslagens samlingar har han varit med och delat med sig av sina erfarenheter till både spelare och tränare.
– Jag har sagt att om jag får hålla på med utveckling önskar jag att göra det med hockeygymnasium eller hockeyförbundet . Det är ett bra steg i rätt riktning, men man önskar att man kan göra mer av det.
– Jag ska hålla på med saker som jag kan, jag ska inte lära mig nya saker. Man försöker dela med sig erfarenheter.

Tollefsen tvingades ta det tuffa beslutet att avsluta karriären tillsammans med läkare i Karlstad.

Mäktig avtackning: ”Alltid backat upp mig”

Innan han lämnade Färjestad hedrades han med en maffig hyllning i ett fullsatt Löfbergs Arena.

FBK-matcherna är fortfarande ett givet inslag på familjens TV och Tollefsen följer alla matcher. Fansen i Karlstad kommer han aldrig glömma.
– Jag fick en avtackning och allt. För en spelare betyder det oerhört mycket att folk stöttar en, man blir påverkad när man möter de på gatan. Jag har ingenting annat än positivt att säga. De har alltid backat upp mig, det är på grund av fansen som jag trivdes så bra i Färjestad.

Vad tror du om Färjestads chanser att gå hela vägen?

– De spelar riktigt bra hockey både offensiv och defensiv med bra målvakter. Jag tror de kan vinna allt. Lag som Luleå gör det också jättebra så det blir kul att följa.

Hur ser du på att jobba inom svensk hockey i framtiden?

– Jag har lärt mig att jag inte ska ha de tankarna. Jag måste fokusera på det jag kan just nu. Jag har inte energi eller ork att saker utöver det jag gör i dag. Det är inte ens en tanke på det, säger Ole-Kristian Tollefsen till Sportbibeln.

Dela artikeln för att hylla Ole Kristian Tollefsen! 

När en 20-årig Daniel Brodin tog en fight mot SHL:s största buse – och fick ångra sig direkt

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);