Mikael Renbergs tårfyllda hyllning till Börje Salming: "Han är jättemodig som visar upp sitt svagaste jag"

Mikael Renbergs tårfyllda hyllning till Börje Salming: ”Han är jättemodig som visar upp sitt svagaste jag”

Under helgen fick Börje Salming ta emot hockeyvärldens kärlek.
En av de som var på plats var Mikael Renberg som rördes till tårar.
– Jag tycker att han är jättemodig, som visar upp sig själv och sitt svagaste jag, säger en känslosam Renberg till Radiosporten.

Hela hockeyhelgen tilldelades Börje Salming och den hemska ALS-sjukdomen. Två dagar på raken hyllades svenske hockeyikonen på det allra mäktigaste och vackraste sättet ute på isen i Toronto Maple Leafs hemmaarena Scotiabank Arena.

Hyllningar till Börje

Få hockeyspelare har berört så många som 71-åringen gjort under så många år och kärleken som han fick tillbaka under helgen var så oerhört genuin. En av de som var på plats var svenske NHL-legendaren Mikael Renberg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

50-åringen var injuden till att spela legendarmatchen mellan Team Sundin och Team Lindros, när den legendariska kedjan ”Legion of Doom” återförenades med Eric Lindros och John LeClair.
– Det pratas väldigt mycket om Börje och många i Toronto går runt med Salming-tröjor på sig. Jag har ju sett hyllningarna på tv och spelade själv Hall of Fame-matchen. I princip allt har handlat om Börje och hans sjukdom och alla hyllningar till honom, säger Renberg till Radiosporten om den känslosamma helgen.

LÄS MER: NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord

Renbergs vackra ord

Börje Salming gjorde hela 16 säsonger och över 1 000 matcher i NHL för Toronto Maple Leafs och kallas än i dag för ”The King” i den hockeytokiga staden. Svensken står dessutom som staty i staden och hans tröjnummer är för alltid förevigat i taket.
– Börje är väldigt, väldigt stor där borta och oerhört populär. Det är framförallt den äldre generationen som kommer ihåg Börje och det är dom som hyllar honom allra mest och går runt i hans tröjor, säger Renberg i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, hockey
160209 Mikael Renberg i SVT:s studio under finalen i CHL mellan Kärpät och Frölunda den 9 februari 2016 i Uleåborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57830

ALS-sjuke 71-åringen har hyllats av en hel hockeyvärld senaste dagarna men vid sidan av honom som legendarisk hockeyspelare och fantastisk människa så vill Mikael Renberg även hylla Börjes stora mod den här helgen.
– Jag tycker att det har varit tufft. Men jag tycker att han är jättemodig, som visar upp sig själv och sitt svagaste jag, om man säger så. ALS får ett ansikte via Börje och jag tycker det är jättemodigt och bra gjort av honom att kliva ut på isen två gånger så där. Så att folk får se hur allvarligt det är och jag tycker det var väldigt, väldigt rörande. Det var många tårar som föll från mina ögon och även från LeClairs ögon när vi satt och kollade på tv ihop, berättar Renberg för radiokanalen.

Håller du med om Mikael Renbergs fina ord? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: William Nylander tokhyllas nu för detaljen under starka hyllningen till Börje Salming: ”Förtjänar all respekt”