NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord

NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord

Det var enorma känsloscener i helgen när Börje Salming hyllades.
Så även i Viaplays NHL-studio där nära vännen Håkan Södergren hade svårt att få fram orden.
”Förlåt”, säger NHL-experten när rösten spricker och han måste sluta prata.

Hockeyhelgen har i stort sett handlat om Börje Salming och att ge 71-åringen den allra mäktigaste hyllningen. Svenske hockeyikonen har varit tillbaka i gamla hemstaden Toronto och hedrats i dagarna två i samband med Toronto Maple Leafs dubbla hemmamatcher.

Hyllning till Börje

Först var det Hockey Hall of Fame som hyllade Salming natten till lördagen och 24 timmar senare var det dags för NHL-laget att ge sin nummer 21 en alldeles egen hyllning. Det har verkligen varit känslosamt när tusentals på plats och miljontals framför tv-apparater runt om i hockeyvärlden riktat alla sina tankar och sitt stora stöd till den som förtjänar det allra mest just nu.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

Det blev även väldigt känslosamt i Viaplays NHL-studio på söndagen när programledaren Niklas Jihde och experterna Håkan Södergren och Valentina Lizana blickade tillbaka till helgen och sammanfattade hyllningskören till ALS-sjuke Börje Salming.

LÄS MER: William Nylander tokhyllas nu för detaljen under starka hyllningen till Börje Salming: ”Förtjänar all respekt”

5 ord om Salming

Södergren blev framförallt väldig tagen av bilderna på sin gamle lagkamrat i Tre Kronor och nära vän Börje.
– Jobbiga bilder att se och svåra att kommentera, säger en mycket känslosam expert i NHL-studion innan han hyllar Salming med fem fantastiska ord.
– Det är oerhört bildligt talande för vem Börje Salming är: ”Jag ger mig fan aldrig!”. Förlåt, säger han innan rösten spricker och han inte kan prata mer.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Södergren, hockey
Håkan Södergren kan knappt få fram orden när han pratar om vännen och legendaren Börje Salming i NHL-studion. FOTO: Viaplay

När Södergren sedan hämtat sig innan plockar han fram ett särskilt minne från tiden ihop med hockeyikonen. Han minns när han fick chansen att spela tillsammans med Salming i hockey-VM 1989.
– Efter 18 säsonger i NHL så bestämmer han sig för att som 39-åring komma hem och spela med Tre Kronor under VM i Globen, tillsammans med oss som var med då. Vi kände ju inte Börje och hade aldrig spelat med honom. Men han kom in till omklädningsrummet, direkt från flygplanet, och skakade hand med alla och sa ”hej Håkan”, ”hej Masken”, ”hej Jonas” och han hade tittat på bilder på oss alla så att han kunde känna igen oss, berättar Södergren i Viaplay, se videon här nedanför.
– Det blev verkligen ”wow, han känner igen mig” och det blev en gemenskap där han inkluderade oss till sig och inte vi till honom. Så stor var Börje, för han var egentligen större än vad Tre Kronor var då.

LÄS MER: Bianca Salmings vackra hyllning till pappa Börje på Fars dag – orden som får allas hjärtan att smälta

Håkan Södergren fortsätter att prata om hur mycket Börje Salming banade väg för alla svenskar i NHL och vilken enorm betydelse han fått för svensk hockey i Nordamerika.
– Än i dag kallas vi svenska spelare i NHL för ”det svenska backundret” och det var helt och hållet hans förtjänst, ensam, säger Södergren i klippet som ni kan se här nedanför.

Se videon: