Markus Näslund avslöjar sin största hockeyidol – väljer två svenskar före Wayne Gretzky: "Bästa någonsin"

Markus Näslund avslöjar sin största hockeyidol – väljer två svenskar före Wayne Gretzky: ”Bästa någonsin”

En av de största svenska spelarna i NHL.
Men även Markus Näslund har haft sina förebilder.
– Jag tycker ju om att göra mål så det var målskyttar oftast som jag såg upp till, säger Näslund till Sportbibeln.

Uttagen i NHL:s All Star Team tre gånger. Mottagare av Ted Lindsay Trophy, spelarnas eget pris till NHL:s bästa spelare, säsongen 02/03. 869 poäng på 1 117 matcher. Markus Näslund är därmed en av de största svenska spelarna som tillhört NHL.

Blev starstruck

Efter att ha kommit fram i Modo draftades Näslund av Pittsburgh Penguins, dör han spelade i drygt två och en halv säsong. Sen trejdades ”Macke” till Vancouver Canucks där han förblev i nästan tolv säsonger, de sista sju med ett ”C” på bröstet. Sista säsongen i NHL spenderades i New York Rangers, innan Näslund rundade av karriären hemma i Modo.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, hockey, NHL, Tre Kronor
011119 Ishockey, NHL: Markus Näslund, Vancouver. Porträtt. © Bildbyrån – 24944

Men även en så stor idrottare som Markus Näslund kan bli starstruck av andra atleter.
– Det har jag faktiskt varit. Jag var nere i Los Angeles på något event när jag var ”cover athlete”, som det kallas, för EA Sports tv-spel. De hade något samarbete med, jag tror det var Microsoft. Då hade de samlat alla som var på, eller inte alla – Tiger Woods var inte med. Men många av de olika sporterna var samlade där, och bland annat Mohammed Ali var med.
– Vi gjorde en grej bara vi, det var väl kanske åtta idrottsmän eller något sånt där, och Ali var en av dem. Han gick runt och trollade för oss, det var mäktigt, berättar Näslund för Sportbibeln. 

Näslunds idol

Under uppväxten i Örnsköldsvik hade Näslund också hockeyidoler, och det var inga dåliga spelare han såg upp till.
– Jag tycker ju om att göra mål så det var ju målskyttar oftast som jag såg upp till. De svenskar som var i NHL under den tiden och som jag följde var framförallt Håkan Loob och Mats Näslund som jag tyckte var fantastiskt duktiga. Sen såklart, man har ju alltid haft Wayne Gretzky som en idol, eftersom han är den bästa någonsin, och som han dominerade hockeyvärlden under så många år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Markus Näslund, hockey, Håkan Loob, Mats Näslund, Tomas Jonsson, NHL, Tre Kronor
940227 OS, Ishockey, final, Sverige – Kanada: Håkan Loob, Mats Näslund och Tomas Jonsson jublar efter segern. © Bildbyrån – OS 94

Nackdelen med att ha så stora stjärnor som förebilder var tillgången och tidsskillnaden.
– Tyvärr så, under min uppväxt, var det ju sällan man fick se de här spelarna spela lajv eller på tv. Det var ju stora turneringar som Canada Cup och kanske om de var med i något VM då och då. Men det var väl framför allt de tre, säger Näslund. 

LÄS MER: Markus Näslund lämnade hockeyn helt och hållet efter NHL-åren – så ser ikonens liv ut i dag: ”Saknar det inte”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev