Klart: Här är Tre Kronors motståndare i hockey-VM på hemmaplan – två värsta fiender direkt i gruppspelet

Efter några om och men är grupperna till ishockey-VM nästa år i Sverige och Danmark nu klara.
Tre Kronor ställs bland annat mot Finland och Kanada.

I början av veckan meddelades det att VM-grupperna var klara – men behövde göras om. Det eftersom de två arrangörsländerna Sverige och Danmark hamnat i samma grupp.

Nästa hockey-VM

Som värdnation får man spela på hemmaplan, vilket för dansk del betyder Herning och för svensk del Stockholm.
– Lottningen bygger i grunden på världsrankningen, och utifrån den delar man ut lagen i grupper. Världsrankningen ändras ju, senast efter VM i Prag, och utifrån det hamnade Sverige och Danmark i samma grupp, säger Tony Wiréhn, vd för VM-organisationen i Stockholm.

Artikeln fortsätter nedanför.

För att få till VM-grupperna bytte man plats på Sverige och USA, som är motsvarande i rankning. Dessutom fick Sverige som huvudarrangör välja ett lag som ska spela i samma grupp.

Tre Kronor möter

Valet föll på Finland, som därmed byter plats med Schweiz.
– Det är huvudsakligen för att vi tror att det kommer bidra till folkfesten i Stockholm att ha Finland i samma grupp, säger Wiréhn.

Artikeln fortsätter efter bilden.

240526 Marcus Johansson, Erik Karlsson and Victor Hedman of Sweden celebrates with team mates after the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship bronze medal game between Sweden and Canada on May 26, 2024 in Prague. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0605

Att det här problemet uppstår med VM-grupplottningen är inte ovanligt.
– Det sker nästan varje år att det blir någon flyttning mellan grupperna, säger Wiréhn, som konstaterar:
– Vi känner oss glada och nöjda med den grupp vi fått i Sverige och vi tror att Danmark är nöjda också, det finns förutsättningar för ett bra gruppspel.

LÄS MER: Armand Duplantis avslöjar vilket land han hejade på i hockey-VM – och det är inte alls vad svenskarna hade hoppats på

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev