Jättekritiken mot svenske KHL-stjärnan – sågas enormt efter krigsförklaringen(!): ”Det är obehagligt”

Jättekritiken mot svenske KHL-stjärnan – sågas enormt efter krigsförklaringen(!): ”Det är obehagligt”

CSKA Moskva, med Fredrik Claesson i laget, hyllade den ryska armén.
Nu toksågas svensken av en norsk professor.
– Det är obehagligt, säger Atle Grönn till NRK.

Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina så har svenskarna lämnat KHL en efter en. Men i dag finns fortfarande totalt fyra stycken spelare från Sverige i ligan, i form av Robin Press, Pontus Åberg, Johan Mattsson och Fredrik Claesson. Många har kritiserat svenskarna för beslutet att spela i det land som invaderat Ukraina, och mest kritik har Fredrik Claesson fått.

Sågas enormt

Claesson flyttade till KHL efter att kriget bröt ut, och dessutom till CSKA Moskva, det som är den ryska arméns klubb. Och när laget inledde den nya KHL-säsongen så syntes bokstaven ”Z” på lagets uppvärmningströjor. Bokstaven har blivit en symbol för Vladimir Putins armé och för kriget mot Ukraina, och efteråt förklarade klubben på sociala medier att det var en hyllning till de som krigar i frontlinjen.

180825 back Fredrik Claesson under välgörenhetsturneringen All Star Tournament mellan Stockholm All Stars och Djurgården den 25 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån

Kritiken mot Fredrik Claesson har inte direkt blivit mindre sen bilderna fått spridning i Sverige och Europa, men hans agent ser ingen problematik med det.

– Jag har inte sett tröjan… men det kallas arméns klubb. Det är vad det står för: Arméns sportklubb, CSKA. Det har varit så sedan början. Det är den bästa klubben i Europa, tro mig. Ingen annan kommer i närheten, säger agenten Aljosa Pilko till Expressen.

LÄS MER: Modos helsköna svar efter klubbikonens tydliga sågning inför SHL-återkomsten: ”Han har ju aldrig…”

“Obehagligt”

Men det finns de som är desto mer kritiska. Bilderna på Claesson har även uppmärksammats i Norge, och NRK har varit i kontakt med Rysslandsforskaren Atle Grönn, som reagerar kraftigt.

– Det är obehagligt. Men man blir dessvärre inte överraskad över någonting längre, säger han.

New Jersey Devils defenseman Fredrik Claesson (33) celebrates after scoring a goal against the New York Rangers during the second period of an NHL hockey game, Saturday, March 7, 2020, at Madison Square Garden in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)

Grönn menar att Ryssland själva brukar poängtera att idrott och politik inte går ihop – men att man samtidigt ser det oftare där än någon annanstans.

– Propagandan i Ryssland är så grov och retoriken är så grov, vulgär och våldsam att allt annat bleknar i jämförelse. Det är just därför symboliska markeringar som denna väcker så mycket obehag.

LÄS MER: Tre Kronor-ikonen Jonas Bergqvist nobbade Kungen med de fyra mest oväntade orden: ”Då tittade han bara på mig”