Tre Kronor-ikonen Jonas Bergqvist nobbade Kungen med de fyra mest oväntade orden: "Då tittade han bara på mig"

Tre Kronor-ikonen Jonas Bergqvist nobbade Kungen med de fyra mest oväntade orden: ”Då tittade han bara på mig”

Han är en av svensk hockeys riktigt stora.
Nu avslöjar Jonas Bergqvist en helt otrolig anekdot.
När han nobbade självaste Kungen med de fyra mest oväntade orden.

Med bara 22 spelade NHL-matcher så kan inte Jonas Bergqvist skryta om någon framgångsrik karriär i Nordamerika. Men ”Berka” har betytt så oerhört mycket för svensk hockey på andra sätt.

Ikonen Bergqvist

Svenske legendaren har vunnit OS-guld, tre VM-guld och förärats med Guldpucken. Han har dessutom representerat Tre Kronor i otroliga 272 landskamper, vilket bara Jörgen Jönsson överträffar med sina 285 landskamper.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Bergqvist, Tre Kronor
960418 Ishockey, Sverige, Porträtt: Jonas Bergqvist, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 19578

Efter spelarkarriären har Bergqvist fortsatt vigt sitt liv åt hockeyns tjänst med sju år som klubbdirektör för favoritlaget Leksands IF, åtta år som t-expert i TV3 och hela elva år i Svenska ishockeyförbundets styrelse. I dag är han 60 år gammal och har faktiskt inget uppdrag inom hockeyn.

LÄS MER: När en 10-årig Peter Forsberg kom hem otröstlig efter en match – och chockade pappan med erkännandet

Nobbade kungen

Han vill helst ha det så men kommer aldrig att glömma vad hockeyn har betytt för hans liv och alla oförglömliga minnen som han fått. Ett av hans bästa minnen är när han fick chansen att träffa självaste kung Carl XVI Gustaf i samband med vinter-OS i Seoul 1988.
– Ja, jag har haft förmånen att träffa honom många gånger. Under OS i Korea satt jag på en middag i tre och en halv timme och vi var bara sju personer vid bordet och jag satt mitt emot honom. Det var såna där höga stolar och ett cafébord så det var en rätt rolig kväll kan jag säga, berättar Jonas i en intervju med Hockeynews.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Bergqvist, Tre Kronor
980517 Ishockey, VM, final 2, Sverige – Finland: Jonas Bergqvist och Mats Sundin, Sverige, pokal © Bildbyrån – 22440

Tre Kronor hade bärgat OS-brons och Bergqvist var en del av landslaget då. Men när bronshjälten först fick frågan om han ville äta middag med Hans Majestät så svarade han med de fyra mest oväntade orden: ”Jag har redan ätit”.
– Jag var där med svenska olympiska kommittén som någon gästvärd. Han som tog hand om kungen kom fram till mig vid halv sju på kvällen och sa att kungen gärna ville äta middag med någon aktiv och han undrade om jag kunde ställa upp, säger hockeylegendaren.
– Jag svarade först att jag redan hade ätit, haha. Då tittade han bara på mig och sa att det är nog bäst om du äter en gång till då. Men vi hade väldigt trevligt. Jag tycker att det är häftigt med kungens genuina idrottsintresse och att han engagerar sig och det betyder mycket för oss idrottsmän och det sa jag till honom också och det blev han verkligen glad av att höra. Det såg jag på honom.

Vad är din ärliga åsikt om Jonas Bergqvist som hockeyspelare? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Jonas Bergqvist avslöjar när legendaren Sergej Makarov fick skit från ALLA – och bjöd på det mest perfekta svaret