Henrik Lundqvist berättar sanningen om oväntade relationen med William Nylander: "Man vet aldrig..."

Henrik Lundqvist berättar sanningen om oväntade relationen med William Nylander: ”Man vet aldrig…”

Tre Kronor tog hem VM-guldet 2017 efter att Henrik Lundqvist räddat den avgörande straffen i straffläggningen mot Kanada.
Först fram för att fira var William Nylander, som kastade sig över den svenske målvakten.
Nu avslöjar Lundqvist en något oväntad relation till ”lill-nyllet” – som sträcker sig många år tillbaka i tiden.

Henrik Lundqvist och hans New York Rangers åkte 2017 ur Stanley Cup-slutspelet redan i kvartsfinalen, vilket öppnade för att målvakten skulle ansluta till den svenska VM-truppen och samtidigt få chansen att för första gången spela i landslaget tillsammans med sin tvillingbror Joel Lundqvist.

Blev hjälte

Trots en knäskada som länge såg ut att stoppa Henrik Lundqvist från att spela finalmatchen mot Kanada fanns han ändå med på isen när Tre Kronor tog hem VM-guldet efter straffar.
– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela den matchen. Jag hade ont och kunde knappt röra mig. Halvvägs in i matchen började bedövningen i knäet avta. Och självklart gick matchen till övertid och straffar, säger Lundqvist i SVT-dokumentären ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga”.

LÄS MER: Therese Johaugs hårda utspel mot svenska stjärnorna – pekar nu ut Karlsson och Dahlqvist: ”Måste stå för det”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hockey-VM, Tre Kronor
170521 Sveriges William Nylander kastar sig över målvakten Henrik Lundqvist efter den avgörande straffräddningen i straffläggningen under finalen mellan Kanada och Sverige på ishockey-VM den 21 maj 2017 i Köln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87461

Lundqvist blev matchhjälte när han räddade den avgörande straffen och först fram för att fira det bärgade guldet var William Nylander som kastade sig över Lundqvist – bilder som sedan dess blivit något av en klassiker. Men firandet blev även ett smärtsamt sådant.
– Höften gjorde så jäkla ont. Jag landade rätt på höftkulan och hade ont i en månad, säger Lundqvist i dokumentären.

Oväntade relationen

Trots att det skiljer 14 år mellan Lundqvist och Nylander så har de båda faktiskt en relation som sträcker sig många år bak i tiden. 17 år för att vara exakt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Henrik Lundqvist, Tre Kronor
160810 Henrik Lundqvist poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

I SVT:s nya dokumentär om Henrik Lundqvists karriär berättar han om varför.
– Vi hälsade ofta på ”Nyllet”, Mikael Nylander, som spelade i samma lag mitt första år i NHL. Då spelade jag landhockey med hans grabbar. Och så vann vi tillsammans ”lill-Nyllet” och jag. Man vet aldrig vart livet tar en. Det är det som är det härliga, säger han.

LÄS MER: Henrik Lundqvist avslöjar okända beslutet för familjen – berättar nu sanningen: ”Ett aktivt val för deras skull”