Här gör Rasmus Dahlin årets absolut läckraste assist i NHL – otroliga mackan som alla snackar om just nu

Rasmus Dahlin fortsätter att fullständigt dominera i NHL.
I natt avgjorde han för Buffalo i förlängning – med en helt avgörande assist.
Och många menar nu att det var årets absolut läckraste passning i hela NHL.

Rasmus Dahlin har, sedan han valdes som den första svenska draftettan sedan Mats Sundin, varit bra för sitt Buffalo Sabres. Laget har dock inte varit särskilt nära något slutspel, och Dahlin har inte fått ut sin fulla potential i ett övrigt svagt lag. Men i år är det annorlunda.

Ny succé

Sabres har ett av hela ligans yngsta och mest spännande trupper, och med det så har även Rasmus Dahlin fått lite av ett gigantiskt genombrott. Svensken kampas i toppen av backarnas poängliga, och på 43 spelade matcher har han svarat för hela 50 poäng. Dahlin nämns ständigt som en given kandidat till att vinna Norris Trophy i år, och är favorit bara bakom San Jose Sharks Erik Karlsson.

Rasmus Dahlin kom till nattens möte mot New York Islanders med två raka matcher utan några gjorda poäng. Men han bevisade att det var mer tillfällighet än någonting annat. Dahlin var precis så bra som vi vant oss vid den här säsongen, han spelade dessutom över 25 minuter – och stod för två framspelningar, varav en helt avgörande. Dahlin spelade först fram lagkamraten Alex Tuch till 1-1-målet i matchen, och i förlängning, efter att matchen slutat 2-2, visade han vilken otrolig spelare han är.

LÄS MER: Stig Salmings hjärtskärande ord inför den så vackra hyllningsmatchen till Börje Salming: ”Det är svårt”

Otroliga passningen

I tre mot tre-spelet så fick Dahlin pucken vid backposition, och plötsligt drog han iväg en lobbpassning över hela banan. Det var inte många som såg att möjligheten ens fanns, men Dahlin trollade verkligen fram pucken till lagkamraten Dylan Cozens, som kom helt fri och väl där gjorde han inga misstag. Cozens avgjorde matchen, gav två poäng till Buffalo Sabres – men det var Rasmus Dahlin som alla pratade om efteråt.

För några år sedan gjorde Erik Karlsson en liknande lobbpassning över hela banan, som även den ledde till mål. Många menar att det är en av NHL:s snyggaste assister någonsin, och den här assisten av Dahlin kommer även den vara med i diskussionen om åtminstone årets snyggaste framspelning. Att det dessutom kommer från en back gör ju inte saken sämre. Det här går verkligen att kolla på hur många gånger som helst. 

LÄS MER: SHL-fansens tydliga gest mot Brödernas Väsby hyllas nu i hockey-Sverige – agerar omedelbart: ”Bra där!”