Stig Salmings hjärtskärande ord inför den så vackra hyllningsmatchen till Börje Salming: ”Det är svårt”

Börje Salming har lämnat ett stort tomrum efter sig.
Storebror Stig Salming öppnar nu upp om tuffa tiden efter lillebrors bortgång.
– Det är svårt. Jag får försöka kämpa, säger han i en tv-sändning av Brynäs.

24 november somnade Börje Salming in efter sviterna av nervsjukdomen ALS. Svensk hockey fick sörja en av sportens allra största och en oerhört folkkär legendar.

Börjes hyllning

Hyllningarna var enorma för Salming som berört och inspirerat så väldigt många människor under sin livstid. Nu väntar en sista stor hyllning till ikonen i form av en uppmärksammad hyllningsmatch i Gävle.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
221111, Ishockey, NHL, Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins, Börje Salming: November 11, 2022, Toronto, ON, CANADA: Former Toronto Maple Leafs players and members of the Hockey Hall of Fame, Darryl Sittler, left to right, Borje Salming and Mats Sundin take part in a pregame ceremony prior to NHL hockey action between the Toronto Maple Leafs and Pittsburgh Penguins, in Toronto, Friday, Nov. 11, 2022. (Credit Image: © Frank Gunn/The Canadian Press/ZUMA Press) © Bildbyrån – COP 142 – SWEDEN ONLY

Då ska ihopsatta legendarlag för Tre Kronor och Toronto Maple Leafs att mötas i Brynäs hemmaarena Monitor ERP arena under namnet ”Game for Börje”. Syftet med matchen är att samla in så mycket pengar som möjligt till Börje Salmings ALS-stiftelse för att bistå forskningen kring den hemska sjukdomen som förstör så många liv och familjer.

LÄS MER: Bianca Salmings hoppfulla ord om framtiden utan sin pappa Börje – efter tårarna på Idrottsgalan: ”Jag är…”

Stora namnen

På onsdagen släpptes laguppställningarna för båda lagen och det är riktigt stora namn som kommer att samlas på isen för att spela för Börje. Tre Kronor-legendarer som Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Mats Sundin med flera har tackat ja till att spela.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, Brynäs
221126 Stig Salming på läktarplats under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och HV71 den 26 november 2022 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0090

Storebror Stig Salming får äran att ta plats i tränarbåset för Tre Kronors lag tillsammans med tränarikonerna Curre Lundmark och Bengt-Åke Gustafsson.
– Vi blir ett bra team i båset. Det är ju ett meriterat lag, det kan man lugnt säga. De flesta har spelat i NHL och det blir väldigt intressant. Vi ska försöka vinna den här matchen, säger ”Stigge” i tv-sändningen av Brynäs.
– Det ska bli en väldigt fin upplevelse, hoppas jag, och där vi kan minnas Börje på ett fint sätt.

LÄS MER: Här är alla legendarer som ska spela i Börje Salmings hyllningsmatch – Foppa, Lidas och Sudden återförenas

Stigs tuffa tid

Salming har tillsammans med Brynäs IF varit initiativtagare till hyllningsmatchen för Börje och var nyligen i Kanada för att få till de sista detaljerna. Förhoppningen är nu det ska bli en minnesvärd kväll för alla inblandade.
– Det är väldigt hedersamt och fint av Brynäs att ställa upp på det här viset och genomföra det här nu. Vi ser fram emot att det här ska bli en bra sak för Börjes fond och att man samlar in så mycket pengar som möjligt till ALS-fonden, säger han i intervjun.

Stig Salming hade en oerhört tuff avslutning på förra året där först Börje Salming och sedan mamman Karin Salming gick bort kort inpå. Saknaden har varit stor och känslorna svåra för 75-åringen som fått ta farväl av sina närmsta familj.
– Det är svårt. Jag har tagit det dag för dag och har fått blanda lite trevligt, jag var i Kanada förra veckan. Jag får försöka kämpa mig igenom det här på ett någorlunda sätt, ta nya tag helt enkelt, säger han med känslosamma ord och får sedan frågan om hur han mår i dag.
– Jag mår hyggligt i alla fall. Jag har just kommit hem från Kiruna efter den sista begravningen av min mor. Och nu hoppas vi att det får bli lite mer åt det trevligare hållet, hoppas jag.

Se videon: