Finlands vackra besked till Sanni Hakala – efter otäcka olyckan som förändrat hela livet: ”Det är hjärtskärande”

Sanni Hakala kommer aldrig kunna spela hockey igen.
Finskan har fått stort stöd, och får nu också förbundets.
– Det är hjärtskärande, säger finske förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Det var i HV71:s match mot Djurgården i slutet av november som Sanni Hakalas liv förändrades för alltid. Den tidigare HV71-spelaren föll och gled in i stolpen på Djurgårds-målet med huvudet först och blev liggandes.

Hakalas skada

Olyckan inträffade med tre minuter spelade av den första perioden. Hakala fördes till Universitetssjukhuset i Linköping där hon genomgick en nackoperation. Efteråt kom HV71 med beskedet att operationen gått bra. Men några dagar senare kom 26-åringen med beskedet att hon blivit förlamad och aldrig kommer spela ishockey igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jukka Jalonen, Sanni Hakala, hockey, Finland, SDHL, HV71, finska hockeylandslaget
231029 HV71s Sanni Hakala under ishockeymatchen i SDHL mellan Frölunda och HV71 den 29 oktober 2023 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0563

I sina sociala medier skrev Hakala:
”Det är fortfarande svårt att förstå vad som har hänt, att det var så allvarligt, att konsekvenserna blev så stora. Inte bara att jag tvingas sluta spela hockey, men att jag kanske tvingas sitta i rullstol resten av mitt liv. Skadan som jag ådrog mig förra fredagen efter att ha kolliderat med målstolpen har gjort mig förlamad från bröstet och nedåt, med reducerad funktion i mina armar och händer.”

Jalonens stöd

Finskan har fått stort stöd av olika profiler och på sociala medier. Nu får hon också finska hockeyförbundets stöd.
– Det är hjärtskärande. Oavsett vilken sport det är, om någon skadar sig och blir förlamad på sätt och vis i en hobby, är det en chockerande sak. Man hoppas alltid att det skulle finnas hopp om att personen skulle kunna gå igen. Jag vet inte om det finns, säger Jukka Jalonen, förbundskapten för finska herrlandslaget i hockey, till Iltalehti.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jukka Jalonen, Sanni Hakala, hockey, Finland, SDHL, HV71, finska hockeylandslaget
191110 Ishockey, Karjala Tournament, Finland – Sverige: Jukka Jalonen, FIN during the ice hockey game in Karjala Cup match between Finland and Sweden on November 10, 2019 at the Hartwall Arena in Helsinki, Finland. (Tomi Hänninen/Newspix24) © Bildbyrån – COP 211 – SWEDEN ONLY

Tack vare världsmästerskapen har det finska hockeyförbundet de senaste två åren gått med en vinst på 23 miljoner euro. Det är över 260 miljoner kronor. Jalonen menar att en del av de pengarna nu kommer användas för att stödja Hakala ekonomiskt.
– Jag vet att försäkringarna för kvinnliga ishockeyspelare inte är så bra. Jag antar att det finns stöd från förbundet för rehabilitering. Som jag har förstått det finns hjälp att få när saker och ting klarnar mer, säger förbundskaptenen till den finska tidningen.

LÄS MER: Kontroversiella förslaget som kan förändra SHL totalt – väcker nu jätteilska i hockey-Sverige: ”Lägg ned allt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev