Kontroversiella förslaget som kan förändra SHL totalt – väcker nu jätteilska i hockey-Sverige: "Lägg ned allt"

Kontroversiella förslaget som kan förändra SHL totalt – väcker nu jätteilska i hockey-Sverige: ”Lägg ned allt”

Svensk hockey kan förändras för alltid.
Nu kommer ett kontroversiellt förslag som väcker starka reaktioner.
Där herrarna kan ta över efter damerna vad gäller tacklingar.

Hjärnskakningar är ett stort problem inom svensk hockey med högstaligan SHL i spetsen. Just nu utreds olika alternativ för att få bukt på situationen och minska antalet hjärnskakningar inom hockeyn.

Förslag för SHL

Den som driver det arbetet inom Svenska ishockeyförbundet är Morgan Johansson, projektledare för spelarsäkerhet. Han har kommit fram till att spelarna löper 70 procents risk för att skada sig i samband med en ”open ice”-tackling.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leksand, SHL
220907 Timrås Emil Pettersson har ont efter en tackling från Leksands Olle Alsing under träningsmatchen mellan Timrå och Leksand den 7 september 2022 i Timrå. Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0055

Därför öppnar nu Johansson, på uppdrag av hockeyförbundet, för ett kontroversiellt förslag som kan förändra SHL och svensk hockey för alltid. Han vill göra så som damerna redan har gjort i SDHL och förbjuda open ice-tacklingarna på herrsidan.
– Jag vet inte om vi är mogna för det, men jag tycker det är en debatt man bör diskutera, säger han i en intervju med SVT Sport.
– Har vi en så stor skaderisk är det kanske inte att föredra.

Möts av raseri

Förslaget lär väcka en rejäl debatt i hela hockey-Sverige och redan nu har folk reagerat med starka känslor. SVT-experten Jonas Andersson tror inte att ett förbud mot tacklingarna på öppen is kan minska skaderisken och hjärnskakningarna.
– Jag tror att att om du skulle ta bort open ice-tacklingen så skulle då få se fler spelare som sätter sig själv i dåliga situationer, säger han till tv-kanalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frölunda, SHL
231128 Frölundas Tom Nilsson jublar efter mål 0-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Frölunda den 28 november 2023 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0225

Flera andra svenskar har uttryckt sin stora kritik och i flera fall tydliga ilska mot det här förslaget att ändra på svensk hockey. På SVT:s Facebook-sida är det många som uttrycker sitt missnöje.
”Ja herregud, nu har dom ramlat omkull rejält. Måste väl för guds skull lära sig från start hur man tacklar samt tar emot en tackling. Nu räcker det med snack påsar i förbundet!”, skriver en användare i kommentarsfältet.
”Helt rätt, varför skulle man låta spelarna ta ansvar för att skydda sig själva? Mycket bättre att med regelverket försöka skydda dem. Tänk också på att isen är hård, att slå huvudet i isen när man ramlar är en stor skaderisk, så förbjud is och låt dem spela på mjuka mattor istället”, skriver en annan ironiskt.
”Det är lika bra lägga ner all hockey. Det är fan hårdare i bandy. Snart får man väl inte skjut över knähöjd”, skriver en tredje.

Vad tycker du om det här förslaget? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Domaren slår nu tillbaka ordentligt – efter Roger Rönnbergs stenhårda utspel om matchstraffet: ”Det är ett påhopp”