Domaren slår nu tillbaka ordentligt – efter Roger Rönnbergs stenhårda utspel om matchstraffet: "Det är ett påhopp"

Domaren slår nu tillbaka ordentligt – efter Roger Rönnbergs stenhårda utspel om matchstraffet: ”Det är ett påhopp”

Roger Rönnberg blev utvisad i mötet med Linköping.
Efter matchen kom Frölundatränaren med hårt kritik – som domarna nu slår ner.
– Jag skulle nästan säga precis tvärtom, säger huvuddomare Andreas Harnebring till Expressen.

Det var sju minuter och 43 sekunder in i andra perioden som Roger Rönnberg först blev utvisad i två minuter, och sedan avvisades från bänken för resten av matchen. Något som förvånade många åskådare på plats och i tv-sofforna.

Rönnbergs ilska

På tv-bilderna framgick det nämligen inte särkilt tydligt vad Rönnberg blev utvisad för. Även Frölundatränaren själv var förvirrad efter matchen över varför han fick matchstraff.
– Jag vet inte just vad de här två var ute efter, men de är nog jävligt glada i kväll och kan ta sig en bira och känna att det var kul att sätta dit Roger Rönnberg. För det är exakt så det känns. Det är ett personligt påhopp, det är inget annat, säger Rönnberg till Göteborgs-Posten under tisdagskvällen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Roger Rönnberg, Frölunda
231128 Frölundas tränare Roger Rönnberg lämnar båset efter matchstraff under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Frölunda den 28 november 2023 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0225

Men huvuddomare Andreas Harnebring har en tydlig bild av vad som skedde och vad som låg bakom utvisningen.
– Roger hade i ett tidigare läge satt sitt block mot ögonen och pekat mot deras anfallszon, och så på vis insinuerat att jag är blind. Det är ett beteende som jag inte kan acceptera, för det är inte respekt. Då valde jag att ta två minuter på Roger och vi ska då göra oss redo för att starta i gång matchen med två minuters powerplay för Linköping. Jag förbereder för att vi ska släppa pucken. Då fortsätter Roger att tjafsa vidare med Daniel Eriksson, den andra huvuddomaren, och inte accepterar vårt beslut, säger Harnebring till Expressen.

Domarens svar

På tv-bilderna ser det ut som att Rönnberg försöker förmedla att han inte kan höra domarna, och att det är därför han visas ut.
– Jag har också sett bilderna på TV4 Play, och då är vi egentligen i slutfasen av hela den här processen. Roger hade självklart inte visats ur båset för att han inte säger att han hör vad vi säger. Det handlar mer om att han fortsätter diskutera, trots att vi sagt att det är nog, och han spelar ut oss inför hela arenan. Vi har tillgång till videomaterial som stärker den bilden, säger Harnebring.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Roger Rönnberg, Frölunda
231128 Frölundas tränare Roger Rönnberg under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Frölunda den 28 november 2023 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0225

Den svenska domarkåren har beskrivits som ”lättkränkta” av många i olika sportkretsar, och på sociala medier var det vanligt förekommande under tisdagskvällen efter Rönnbergs matchstraff. Det håller Harnebring inte med om.
– Jag skulle nästan säga precis tvärtom. Vi har snarare svalt allt vi har fått ta emot genom åren, och accepterat både det ena och det andra. Vi har varit alldeles för mesiga. Det räcker att kolla stora matcher i Champions League i fotboll eller vad som helst, så kan vi se att tränarna lite då och då blir uppvisade på läktarna. Det är inte vanligt förekommande i SHL, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Roger Rönnbergs första ord efter chockuppgifterna om Frölunda – erkänner nu: ”Kan säga såhär…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev