Peter Forsbergs hjärtevärmande gest för att hjälpa barn och ungdomar förtjänar alla hyllningar: "Klart man blir berörd"

Peter Forsbergs hjärtevärmande gest för att hjälpa barn och ungdomar förtjänar alla hyllningar: ”Klart man blir berörd”

Det är över tolv år sen som Peter Forsberg avslutade hockeykarriären.
Nu har han en ny satsning.
– Det kändes som ett fantastiskt projekt och jag såg direkt framför mig hur kul det skulle vara, säger ”Foppa” till ATG.

Peter Forsberg är en av de största svenska hockeyspelarna genom tiderna. Han vann bland annat två OS-guld, två VM-guld, och vann även Stanley Cup vid två tillfällen med sitt Colorado Avalanche.

Foppa i NHL

Efter att ha kommit fram i Modo draftades ”Foppa” 1991 av Philadelphia Flyers. Det blev inte förrän säsongen 1994/1995 som det blev spel i NHL för Forsberg, då i Québec Nordiques. Efter en säsong i klubben gick han vidare till Colorado. Där blev Foppa en ikon, och har sitt nummer, 21, pensionerat och upphissad i Ball Arena. Totalt gjorde han 15 säsonger i NHL.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey
230211 Tre kronor legends Peter Forsberg intervjuas inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0160

Under sin tid i Nordamerika gjorde Forsberg och laget mycket välgörenhet och goda gärningar.
– När jag spelade i NHL besökte vi ofta sjukhus och olika projekt. För egen del var det en bra väckarklocka, man ska inte gnälla så mycket då det finns andra som har det betydligt tuffare. Det är klart man blir berörd om det är ett ungt hockeyfan som man vet kommer gå bort inom kort, de minnena sitter kvar. Då känner man sig ganska maktlös, säger han till ATG.

Forsbergs arbete

Nu fortsätter Foppa sitt arbete med välgörenhet. 50-åringen har blivit ambassadör för ATG Drömfond, som arbetar med att ge ekonomiskt stöd till viktiga och inkluderande föreningar med koppling till hälsa.
– Det kändes som ett fantastiskt projekt och jag såg direkt framför mig hur kul det skulle vara att få vara med. Just det som ATG Drömfond står för tycker jag saknas lite i samhällsdebatten, där vi lyfter fram föreningar och människor som bara vill hjälpa till. Vi behöver påminnas om alla positiva saker som sker runtom i Sverige, säger Forsberg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey
LAUSANNE 20190623 Peter Foppa Forsberg Foto: Ingela Ahlberg / TT / kod 10510

I sitt arbete har Foppa besökt några av dessa föreningar, träffat människorna i klubbarna och deltagit i aktiviteter. Han påminns om när han själv var ung och hade idrotten som det viktigaste i sitt liv.
– Som liten grabb fick jag själv chansen att hålla på med idrott. Med tur och flyt kunde jag livnära mig på hockeyn, men hockeyn för mig är framför allt glädje och gemenskap. Man hamnar i ett positivt sammanhang, får kompisar och får röra på sig. Utan idrotten vet jag inte vad jag skulle ha gjort i stället, säger Forsberg till ATG.

LÄS MER: Peter Forsbergs nya beslut efter uppbrottet – Foppa har nu tackat ja till den stora utmaningen i tv-rutan

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev