Dick Axelsson pekar ut det bästa ögonblicket från spelarkarriären – nobbar båda SM-gulden: ”Alltid sagt det”

Det blev aldrig spel i NHL eller något större pengaregn.
Men Dick Axelsson är rätt nöjd med hur spelarkarriären artade sig ändå.
– Den har varit rätt bra, säger han till Sportbibeln.

Tidigare i år meddelade Dick Axelsson att han, för tredje gången gillt, lägger ner hockeykarriären. För gott den här gången. Beskedet kommer efter en lång karriär, där Axelsson stuckit ut som en av de mest frispråkiga och ärliga karaktärer i svensk hockey.

Axelssons karriär

Dick har nämligen ofta vågat säga exakt vad han tycker, även om det går emot alla andra. Det har några gånger lett till negativa konsekvenser som böter, med det har också gjort honom till en stor profil i SHL och svensk hockey.

Axelsson var en stor talang som kom fram i Huddinge, innan det blev spel i Elitserien. Draftad 2006 av Detroit Red Wings, och säsongen 09/10 anslöt stockholmaren till NHL-klubbens organisation.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, SHL, Djurgården, Tre Kronor, Sverige
220331 Djurgårdens Dick Axelsson under match tre i kvalet till SHL mellan Djurgården och Timrå den 31 mars 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0274

Det blev aldrig något spel i NHL, utan 17 matcher med Grand Rapids Griffins i AHL. Efter att inte ha trivts i Nordamerika vände Axelsson tillbaka till Sverige, där det blev spel i Färjestad, Modo, Frölunda, och Djurgården. Med Färjestad blev det två SM-guld.
Det blev också ett utlandsäventyr i Schweiz med spel i HC Davos.

Ångrar inget

Nu är det alltså slut på det roliga, men Dick Axelsson är nöjd när han sammanfattar sin karriär.
– Jag har ju läst mycket att jag aldrig fick ut min potential och att jag var så talangfull och så vidare. Men jag tycker att när man kollar på statistiken och lite titlar, vad man har varit med om och alla landskamper, så skulle jag nog kunna säga med en klapp på axeln att den har varit rätt bra, säger Axelsson till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, SHL, Djurgården, Tre Kronor, Sverige
130501 Inför VM i ishockey så poserar Dick Axelsson, Sverige, för porträtt den 1 maj 2013 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86446

Finns det något du ångrar från din hockeykarriär?
– Egentligen inte. Kanske att man skulle åkt runt förr i tiden och tjänat mer pengar kanske, det är väl det. Men annars tycker jag att jag har gjort rätt bra val. Jag gillar ju inte att se bakåt heller, visst har man gjort några dåliga också, men jag tycker summa summarum så ångrar jag inget direkt. Och det jag är stolt över, det är att jag åkte hem från USA när man inte mådde så bra och inte ville vara där. 

LÄS MER: Dick Axelsson säger nu exakt vad han tycker om Leif Boork – efter alla ordbråk med hockeyprofilen: ”Han är en…”

 Bästa ögonblicket

Vad är det bästa ögonblicket från din hockeykarriär?
– Det är svårt det där. Jag har ju alltid sagt VM-guldet 2013, och det är ju framförallt också att det var på hemmaplan, på Globen. Men jag väljer nog bort de här två SM-gulden mot det där VM-guldet faktiskt, säger Dick Axelsson.

LÄS MER: Dick Axelsson pekar ut vem som bestämmer i svensk hockey i dag – nya gliringen till rivalen Joel Lundqvist

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev