Den gången Daniel Alfredsson gjorde det förbjudna mot ikonen – 12 år senare var publiken fortfarande tokig

Daniel Alfredsson var inte direkt känd för sitt fulspel.
Men en gång rann känslorna över – och då gick han efter ikonen Scott Niedermayer.
12 år senare hade publiken fortfarande inte glömt händelsen.

Daniel Alfredssons otroliga NHL-karriär sträckte sig över 14 säsonger. Han är en ikon i Ottawa Senators, känd för sin ledarskapsförmåga, sina mål och sina poäng. Och inte direkt för sina fulknep…

Förbjudna draget

Visst, Alfredsson spelade alltid med ett rejält temperament och med en enorm vinnarskalle, men det var sällan han delade ut fula tacklingar eller tjuvnyp, och han ansågs generellt vara en hyvens kille. Det var därför det som hände under Stanley Cup-finalen 2007 var så oerhört förvånande för varje hockeyälskare i världen. Där ställdes Senators mot Anaheim Ducks, och i match fyra rann känslorna över för ”Alfie”.

Anaheim vann de två första matcherna i serien, men Senators vann match tre och hade chansen att utjämna serien efter fyra matcher. Man fick en drömstart i den fjärde matchen, men tappade både spel och resultat i den andra perioden, och Alfredsson var upprörd. När sekunderna tickade ner, och perioden i stort sett var över, så åkte Alfredsson över blå – och drog iväg ett stenhårt slagskott på den ikoniske backen Scott Niedermayer.

LÄS MER: När Daniel Alfredsson gjorde det förbjudna mot egna tränaren – vann lagkamraternas kärlek med fyra ord

Buades ut 12(!) år senare

Anaheim-spelarna blev vansinniga, och stort tumult utbröt. Ducks vann till sist matchen, och senare även Stanley Cup. Först många år senare, när Alfredsson avslutat karriären, avslöjade han vad som egentligen hände.

– Det var ett sånt ögonblick när jag bara såg rött. Det var frustration och jag såg hur det gled oss ur händerna. Det är någonting jag hade velat ha ogjort.

Han bad även om ursäkt.

– Jag sa förlåt efter att vi förlorade. Jag sätter alltid ribban högt för hur spelet bör spelas och hur man hanterar situationer. Jag gick över gränsen några gånger under min karriär, och det här var ett sådant tillfälle.

Niedermayer verkar tagit det hela med ro, men det gjorde inte Anaheim Ducks-publiken. Tolv år efter incidenten fick backen sin tröja pensionerad av klubben. När en lagkamrat berättade om situationen, och hur bra Niedermayer hanterade den, så svarade hela publiken med att bua – bara för att Alfredssons namn nämndes.

LÄS MER: Sanningen bakom otroliga bilden när Daniel Alfredsson tar över puben i bar överkropp och ett pingisrack(!)