När Daniel Alfredsson gjorde det förbjudna mot egna tränaren – vann lagkamraternas kärlek med fyra ord

Daniel Alfredsson var inte bara en spelare av världsklass.
Han var även ledare av rang.
En gång vann han sina lagkamraters hjärtan – med fyra förbjudna ord till sin egen tränare.
– Alfie bara visste hur man skulle lösa en situation, berömmer Erik Karlsson.

I veckan blev Daniel Alfredsson äntligen invald i Hockey Hall of Fame. Han har varit tillgänglig att väljas in i ett par år nu, men har nobbats varje gång. Men förra vintern fick fans från Ottawa, och profiler från Senators, nog. Erik Karlsson var bara en av spelarna som deltog i kampanjen om att få Alfie in i Hall of Fame, och det lyckades.

”Det jag gillar mest”

Nu är sju svenskar invalda i den exklusiva skaran, och ingen kan säga att det var oförtjänt att Alfredsson till slut valdes in. Han har meriter som få kan matcha, men han var inte bara en bra spelare. Han var mångårig lagkapten i Ottawa, och fullständigt älskad för sitt ledarskap.

– Alfie visste hur man skulle läsa och lösa en situation, säger Erik Karlsson, numera i San Jose Sharks, till The Athletic.

Jan. 7, 2012 – Philadelphia, Pennsylvania, United States of America – Daniel Alfredsson (#11) of the Ottawa Senators with a helmet during the warm-ups prior to the start of the game between the Ottawa Senators and the Philadelphia Flyers at the Wells Fargo Center. (Credit Image: © Bob Fina/ZUMAPRESS.com)

Erik Karlsson har många gånger pratat om hur mycket Alfredsson betydde för honom under åren i Ottawa. Och det är fler som kan intyga om vilken viktig person Alfredsson var i omklädningsrummet.

– Det jag gillade mest med Alfie var hur han kunde utmana tränare, och fråga varför vi gjorde vissa saker, säger Dany Heatley, med närmare 900 NHL-matcher.

– Jag respekterar verkligen hans förmåga och närvaro att ifrågasätta saker.

LÄS MER: Hur lagkamratens gamla skridskor räddade Alfredssons karriär – när han var en(!) ynka match från att lägga av

Förbjudna orden till tränaren

The Athletic har pratat med flera av Alfredssons tidigare lagkamrater, och de minns särskilt en händelse under säsongen 2012/2013. Lagets tränare Paul MacLean sparkade en papperskorg och skrek på sina spelare efter en dålig förstaperiod. Mitt under utbrottet ställde sig Alfredsson upp, och sa:

”Paul, get the f*ck out”.

Alfredsson menade att spelarna själva skulle lösa situationen, och att ens våga stå upp på det sättet mot ens tränare säger mycket.

051008 Ishockey, NHL, Ottawa Senators: Daniel Alfredsson, spelar första hemmamatchen för säsongen i Corel Center © Bildbyrån

Men för lagkamraterna i Ottawa betydde det mycket. Det betydde att lagkaptenen hade fått nog, och att han trodde tillräckligt mycket på sina spelare.

– Det hände till 100 procent, säger Erik Condra, som spelade i Ottawa från 2010 till 2015.

– Jag tror till och med att tränare vill att det händer ibland. De blir trötta på att rabbla upp samma budskap gång efter gång. De vill att deras spelare är poliser i omklädningsrummet. Det var precis vad Alfredsson var.

LÄS MER: Daniel Alfredsson avslöjar sitt alldeles egna minne av Börje Salming – i den allra mäktigaste hyllningen i natt