Daniel Alfredsson avslöjar sitt alldeles egna minne av Börje Salming – i den allra mäktigaste hyllningen i natt

Daniel Alfredsson valdes in i Hall of Fame i natt.
Då gav han den mäktigaste hyllningen till Börje Salming.
När han avslöjade sitt eget starka minne av Salming ville applåderna aldrig ta slut.

Att Daniel Alfredsson skulle väljas in i Hockey Hall of Fame var långt ifrån självklart. Han har varit tillgänglig till uttagning under många år, men nobbats år efter år. Förra året gick dock flera tunga profiler i Ottawa ut med en kampanj för att få med Alfie, och det lyckades. Han blev, tillsammans med bröderna Sedin, uttagen till det exklusiva sällskapet.

Avslöjar egna minnet med Börje

Och i natt, under en ceremoni i Toronto, var det dags för Alfredsson att formellt väljas in. Och det var som väntat starka känslor. Helgen har mest handlat om hyllningar till Börje Salming, som just nu går en kamp mot ALS. Under helgen hyllades Salming enormt i samband med Torontos matcher, och även i Alfredssons tal så nämndes Börje.

Foto: Youtube

Daniel Alfredsson riktade ett särskilt tack till Börje Salming i en känslosam del av sitt tal, och det möttes av enorma applåder. Han delade dessutom ett särskilt minne av Börje, och samtidigt som han talade visades en bild på Salming, iklädd AIK-tröjan, som han spelade i när han återvände till svensk hockey efter alla åren i Toronto.

– Jag minns att jag spelade mot Börje Salming i mitt första år i den svenska ligan. Han hade kommit tillbaka för att avsluta karriären i Sverige. Han är en sån legendar så jag kunde bara stå där och titta på honom, kungen, under hela uppvärmningen. Jag sköt knappt en enda puck, och jag kunde inte slita mina ögon från honom, säger han i talet.

LÄS MER: Daniel Sedins klockrena skämt till brorsan Henrik i natt – alla brister ut i skratt mitt i den mäktigaste hyllningen

”Tack för allt”

Daniel Alfredsson riktade sedan ett särskilt tack till Börje, en av Sveriges största genom alla tider.

– Tack, Börje, för allt du gjort för oss svenska spelare som följde dina fotspår i NHL. Du är en sann banbrytare, säger han.

Foto: Youtube

Börje Salming var inte på plats under nattens festligheter, men enligt uppgifter kollade han på galan hemma hos den förre Toronto-kaptenen Darryl Sittler, tillsammans med de bådas familjer. Börje Salming hoppas nu få med bronsmedicin från Kanada till Sverige, som tidigare stoppats i den svenska tullen.

LÄS MER: NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord