Börje Salming hyllas och sörjs av Sveriges allra största – Mats Sundins hjärtskärande ord: ”Jag är i chock”

Börje Salming är död.
Nu sörjs han av svensk hockeys allra största.
– Jag är i chock, säger Mats Sundin.

Börje Salming är död, och svensk hockey har sorg. Efter 16 säsonger i Toronto Maple Leafs är Salming utan tvekan en av våra största hockeyspelare genom tiderna, och vad han har betytt för svensk hockey, och alla svenska spelare efter honom i NHL, är svårt att sätta ord på. Salming var pionjären, han som aldrig gav upp, och som satte svensk hockey på kartan.

”Jag är i chock”

På torsdagen gick Salming bort, 71 år gammal, och hyllningarna till honom strömmar in. För bara några veckor sedan var Salming i Toronto för att motta hyllningar från Maple Leafs-fansen, och bredvid honom under en av hyllningskvällarna var Mats Sundin. Sudden är precis som Börje en riktig ikon i Toronto, och det är med stor sorg han nås av nyheten om Salmings bortgång.

”Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång. Börje var en förebild på och utanför isen. Ödmjuk, inkluderande och samtidigt så modig och stark. Mina kondoleanser går till Börjes familj”, skriver ”Sudden” till SVT.

221111, Ishockey, NHL, Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins, Börje Salming: November 11, 2022, Toronto, ON, CANADA: Former Toronto Maple Leafs players and members of the Hockey Hall of Fame, Borje Salming, left, and Mats Sundin take part in a pregame ceremony prior to NHL hockey action between the Toronto Maple Leafs and Pittsburgh Penguins, in Toronto, Friday, Nov. 11, 2022. (Credit Image: © Frank Gunn/The Canadian Press/ZUMA Press) © Bildbyrån

Även Nicklas Lidström, som nyligen tilldelades priset ”Tidernas spelare” på ”Tidernas hockeygala”, sörjer Börje, och pratar varmt om hans betydelse.

– När man själv ville vara en hockeystjärna och drömde att man skulle till NHL så var Börje min stora idol. Sedan när man har lärt känna Börje efter karriären så fick man se vilken otroligt varm och omtänksam människa han var. Det är verkligen ett tungt hjärta en dag som denna, säger Lidas till Radiosporten.

LÄS MER: Tokbusen Tie Domis mäktiga hyllning till Börje Salming – slår nu fast: ”Han kommer alltid vara Kungen”

Foppas hyllning

Peter Forsberg var även han på den stora hockeygalan. Då fick han en chans att krama om Börje. Han säger att ”alla svenskar som kom efter honom till NHL står i stor skuld till honom”.

– Det är så fruktansvärt tråkigt det som hände Börje. Att inte en kämpe som Salming kan ha en chans mot den här sjukdomen säger hur svår den är. Mina tankar går till hans familj, säger Foppa till Expressen. 

130202 Ishockey, Tre Kronor Legends – IK Waxholm: Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Sundin tillsammans i omklädningsrummet efter matchen. © Bildbyrån – 86380 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Även Inge Hammarström, som åkte över till Toronto tillsammans med Börje Salming, sörjer. Deras vänskap sträckte sig över 50 år.

– Det är oerhört tråkigt. Chockartat, samtidigt som man har vetat att det bara var en tidsfråga. Vi har varit nästan som bröder. Jag minns när han kom hit till Brynäs och vi äldre spelare både tog hand om honom och var så glada över att vi hade en sådan otrolig talang i vårt lag, säger han till DN.

LÄS MER: William Nylanders fina hyllning till Börje Salming – orden om chockbeskedet: ”Det är svårt att ta in…”