William Nylanders fina hyllning till Börje Salming – orden om chockbeskedet: ”Det är svårt att ta in...”

William Nylanders fina hyllning till Börje Salming – orden om chockbeskedet: ”Det är svårt att ta in…”

Börje Salming är död.
Hos svenskstjärnorna i Toronto är sorgen stor.
– Det är galet hur fort det gick. Det är svårt att ta in, säger William Nylander.

För bara några veckor sedan var Börje Salming i Toronto. Han hade snabbt blivit värre med sin ALS, men han kämpade sig till Toronto för att delta under den stora Hall of Fame-helgen – och för att ta emot Toronto-fansens enorma hyllningar. Det var en stor stund för många, men inte minst för alla svenskar i Toronto.

Nylanders fina ord

William Nylander har alltid pratat om hur mycket Börje Salming betytt för honom, hur mycket ikonen hjälpt honom under karriären. Inför ett träningspass på torsdagen fick Nylander, och övriga svenskar i Toronto, reda på att Salming gått bort. Ikonen blev 71 år gammal, och sörjs nu av en hel hockey-värld.

– Det är väldigt sorgligt, säger Nylander till TSN.

En märkbart tagen William Nylander berättar att beskedet kom som en chock.

– Jag träffade ju Börje för bara någon vecka sedan… Det är galet hur fort det har gått. Det är svårt att ta in. Jag blev chockad, utan tvekan. Det är en fruktansvärd sjukdom, men nu slipper han lida, säger Nylander.

LÄS MER: Niklas Wikegårds tårar under sin mäktiga hyllning till Börje Salming: ”Betytt så oerhört mycket”

”En kille man ser upp till”

William Nylander är tacksam att Börje Salming fick sin hyllning i Toronto, så att han – och alla andra – förstår hur mycket han betytt för Toronto.

– Alla har sett hur mycket han betyder för organisationen, lagkamrater och alla runt honom. Det är en kille som man ser upp till, och som man vill bli som, säger Nylander.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Sheldon Keefe, tränare i Toronto, var den som föreslog att Toronto skulle starta matchen i samband med Börjes hyllning med bara svenska spelare. Totalt hade Toronto sex svenskar på isen vid nedsläpp, och Keefe håller inte tillbaka i hur mycket Börje betytt.

– När nyheten kom i omklädningsrummet så märker man vilket band de haft till honom. De svenska spelarna har alla en personlig relation till honom. Våra svenska spelare har ett annat perspektiv på det, men alla är tacksamma för hur det här har skötts, att han fick ceremonin och hyllningarna. Men det gör inte det här lättare i dag, säger han.

LÄS MER: Ikonen och nära vännen Darryl Sittlers hjärtskärande ord om Börje Salming: ”Han är i mitt hjärta för alltid”