Ikonen och nära vännen Darryl Sittlers hjärtskärande ord om Börje Salming: ”Han är i mitt hjärta för alltid”

Börje Salming är död.
Nu sörjs han av en hel hockey-värld – och inte minst i Toronto.
– Han är i mitt hjärta varje dag i resten av mitt liv, säger den legendariska Toronto-kaptenen och nära vännen Darryl Sittler.

Börje Salming diagnostiserades i somras med sjukdomen ALS, och sen dess har kampen varit tuff och hård. För några veckor sedan kämpade sig Salming till Toronto för att delta i en hjärtskärande hyllning i Toronto, framför Maple Leafs-fansen. På isen var även Darryl Sittler, kapten i Toronto under åren Salming var där.

Sittlers hjärtskärande ord

Sittler var den som hjälpte Salming att vinka till publiken under hyllningarna, och deras vänskap sträcker sig långt tillbaka. När beskedet om att Börje Salming gått bort i sviterna av ALS, 71 år gammal, så sörjer Sittler. Men han ser även ljuset i det hela.

– Jag var beredd på att höra det, och ja, det var lite av en välsignelse, säger han till sajten Between the Posts.

– Jag har varit i kontakt med familjen sen de lämnade Toronto och jag visste att det blev värre. Jag pratade med Pia i går (läs onsdag), och doktorn trodde på några fler veckor. Jag var beredd på att det skulle hända snabbare. Hans barn och barnbarn var med honom när han gick bort, fridfullt. Det var hårt för mig, men jag är glad att han inte behöver lida längre, och genomlida alla steg av den här hemsak sjukdomen.

221111, Ishockey, NHL, Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins, Börje Salming: November 11, 2022, Toronto, ON, CANADA: Former Toronto Maple Leafs players and members of the Hockey Hall of Fame, Darryl Sittler, left to right, Borje Salming and Mats Sundin take part in a pregame ceremony prior to NHL hockey action between the Toronto Maple Leafs and Pittsburgh Penguins, in Toronto, Friday, Nov. 11, 2022. (Credit Image: © Frank Gunn/The Canadian Press/ZUMA Press) © Bildbyrån – COP 142 – SWEDEN ONLY

Darryl Sittler är ändå tacksam för dagarna han fick med Börje i Toronto, och att han hyllades på det allra mäktigaste sättet i både Toronto och Sverige.

– Jag tackar bara Gud att allt blev som det blev. Att Börje kunde vara på plats… På söndagen han lämnade Toronto så ramlade han och slog upp sitt ansikte. Det var hemskt. Men ingenting kunde hålla honom tillbaka. Han var en krigare som ingen annan jag någonsin träffat. Hela vägen in i slutet, säger han.

LÄS MER: Niklas Wikegårds tårar under sin mäktiga hyllning till Börje Salming: ”Betytt så oerhört mycket”

”Är alltid i mitt hjärta”

Darryl Sittler fortsätter:

– Vi älskade varandra när vi spelade ihop och kommer alltid göra det. Och, vem vet, kanske hade Börje lite kontroll mot slutet? Jag väljer att se det så. Efter att ha gjort den där makalösa resan till Toronto, och efter att ha sagt adjö till viktiga personer i hans liv, så kanske han släppte taget. Jag tror det, med tanke på hur fort allt gick. Och om det är så, med tanke på hans mod, är det är en välsignelse, säger han.

Börje Salming, hockey
221117 Börje Salming formar sina händer till ett hjärta när han får stående ovationer av publiken och tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Just nu firas Thanksgiving i Nordamerika. En högtid att visa sin tacksamhet. Darryl Sittler är tacksam för vänskapen med Börje Salming.

– Vi gör oss redo för en måltid och för att fira Börjes liv. Jag är ledsen i dag, men så stolt över att få kallat Börje min vän under de 39 senaste åren. Åren vi fick med varandra i Toronto var magiska. Jag kommer att sakna honom, kanske mer än jag kan ta in just nu, säger han, och fortsätter:

– Men han kommer vara i mitt hjärta varje dag i resten av mitt liv.

LÄS MER: Toronto Maples Leafs första ord efter Börje Salmings bortgång: ”För alltid en del av familjen”