Svenska styrkebeskedet i ödesmatchen mot Ryssland – nu väntar flera jätterysare i jakten på avancemang i EM

Sverige var piskade att vinna mot Ryssland för att hålla EM-drömmen vid liv. Då stod blågult för turneringens bästa prestation och segrade med hela 29–23.

Sverige överraskade alla när man tog sig hela vägen till final i handbolls-VM förra vintern. Förväntningarna var sedan höga på Glenn Solbergs mannar inför sommarens OS, men där hackade spelet och Sverige rök redan i kvartsfinal.

Måstematch för Sverige

Men trots det gick Sverige in i EM som en tung medaljfavorit. Och det började bra när man krossade Bosnien i premiären. Men i de efterföljande gruppspelsmatcherna har Sverige sett ut som de gjorde i OS, och tog sig med nöd och näppe vidare till mellanrundan.

Förlust mot Spanien, och ett kryss mot Tjecken löste man med nöd och näppe. Inga bonuspoäng med sig in i mellanrundan, vilket gjorde mötet med Ryssland till en riktig måstematch.

220120 Hampus Wanne of Sweden during the 2022 EHF European Handball Championship match between Russia and Sweden on January 20, 2022 in Bratislava. Photo: Armin Rauthner / BILDBYRÅN

Och det var Sverige som tog kommandot tidigt i matchen och gick upp i tremålsledning till 5–2. Ryssland åt ikapp försprånget till 10–10, men Sverige reste sig mot slutet av den första halvleken och gick till vila i ledning med 16–13.

– Vi måste hålla det vi har påbörjat. Matchplanen fungerar, nu gäller det att vi fortsätter på samma sätt, sa den assisterande förbundskaptenen Martin Boquist inför den andra halvleken.

Svensk triumf

Och Sverige fortsatte verkligen på samma sätt i den andra halvleken. Precis som i början av den första halvtimmen tog blågult kommandot direkt och utökade målskillnaden. Ryssarna hade inte kapaciteten att göra det man lyckades med i den första halvleken – nämligen närma sig Sverige målmässigt.

Sverige vann till sist ödesmatchen med 29–23. Den stora segerorganisatören för svensk del var det tyska utlandsproffset Hampus som satte hela nio bollar bakom den ryska målvakten.

220120 Players of Sweden ahead of the 2022 EHF European Handball Championship match between Russia and Sweden on January 20, 2022 in Bratislava. Photo: Armin Rauthner / BILDBYRÅN

Nu väntar tre riktiga ödesmatcher för att Sverige ska avancera till semifinal. Redan imorgon ställs blågult mot Polen, och mellanrundan fortsätter sedan med möten mot Tyskland och Norge.

LÄS MER: Expertens gigantiska kritik mot årets handbolls-EM – ville ställa av hela turneringen: ”Alldeles för slapphänt”

Få våra nyhetsbrev!