Expertens gigantiska kritik mot årets handbolls-EM – ville ställa av hela turneringen: ”Alldeles för slapphänt”

Spridningen av covid-19 under årets handbolls-EM är enorm.
SVT-experten Magnus Grahn rasar nu.
– Det är alldeles för slapphänt, säger han.

Redan inför årets mästerskap kom dagliga uppdateringar om spelare som drabbats av covid-19. Sverige var ett tag fredat från smittor, men i inledningen av mästerskapet testades Max Darj positivt, och sedan dess har dessutom Niclas Ekberg och Daniel Pettersson ställts vid sidan efter positiva tester.

”Alldeles för slapphänt”

Och då är ändå Sverige relativt skonade jämfört med andra nationer. Tyskland har, till exempel, hela tolv spelare drabbade och totalt så har mer än 100 spelare testats positivt under hela turneringen. Kritiken har varit stor mot mästerskapet, och nu stämmer SVT-experten Magnus Grahn in i klagokören.

220117 Goalkeeper Andreas Palicka of Sweden during the 2022 EHF European Handball Championship match between Czech Republic and Sweden on January 17, 2022 in Bratislava. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Han menar att den sportsliga rättvisan helt försvunnit, och att de slappa restriktionerna lett till problemen. Han hade i stället hellre sett en annan lösning.

– Det ena var att flytta mästerskapet helt enkelt, att man såg såg att man inte skulle klara av situationen. Nummer två är att IHF, som egentligen är kravställare till arrangören i det här, såg att om vi ska kunna klara av att genomföra mästerskapet så måste vi följa de här och de här restriktionerna inom bubblan. Man skulle kunna vara mycket tuffare i bubbeltänket och där tycker jag att man har varit alldeles för slapphänt, säger han till Expressen.

Stora kritiken

Grahn menar dock inte att turneringen, likt årets JVM i ishockey, borde ställas in nu.

– Nej, det har redan gått för långt, jag tycker inte att man ska ställa in det. Man skulle tagit beslutet antingen precis innan eller efter någon omgång. Nu tycker jag att det har gått för långt och de nationella förbunden gör allt de kan för att hjälpa till, säger han.

150425 SVT-experten Magnus Grahn under semifinal 1 i SM-slutspelet i handboll mellan Alingsås och GUIF den 25 april 2015 i Alingsås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Grahn hoppas dock att det internationella handbollsförbundet lär sig av den här läxan.

– Jag hoppas att det här får konsekvenser för dem internt där de går igenom vad de har gjort, inte gjort och kunde gjort annorlunda. Jag hoppas att de kommer med en rapport där de talar om vad de gjorde rätt och framför allt fel. Hur de ska arbeta i framtiden och ha en plan b klar, när man ansöker om mästerskap ska det alltid finnas en plan b.

LÄS MER: Norska stjärnans starka ord i tv – som får Gunde Svan att bryta ut i gråt: ”Det vände upp och ned på livet”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!