STORT GRATTIS: Ljubomir Vranjes fyller 50 år – vi minns superfräckisen som trollade bort ett helt lag

Ljubomir Vranjes var en trollkarl med bollen i händerna.
Han kunde verkligen lura brallorna av vem som helst.
Och då spelade det ingen roll om det var några av världens bästa spelare – och målvakt – som stod framför honom.

På pappret så kanske inte Ljubomir Vranjes hade de perfekta förutsättningarna för att bli så bra som han faktiskt blev. Han var 166 centimeter lång i en sport som ofta kräver just längd och fysik. Men Ljubomir Vranjes förfinade sina färdigheter till perfektion, och hade en karriär som blev rätt och slätt ikonisk.

Makalös karriär

Vranjes fick smeknamnet ”Den flygande köttbullen” för sin direkta och oftast magiska spelstil. Han var vänsternian som blev en av de stora publikfavoriterna i Bengan Boys, och på 164 matcher i det svenska landslaget så blev det hela 451 mål. CV:et är minst sagt imponerande med ett VM-guld, två VM-silver, ett OS-silver och tre EM-guld.

Ljubomir Vranjes, handboll
000130 Handboll, EM, final, Sverige: Ljubomir Vranjes © Bildbyrån – OBS! Digital-kamera

Vranjes gick hem i stugorna för sitt sätt att bryta mönster och alltid göra det där oväntade, och det kanske inte var så förvånande att han efter karriären blivit en av världens bästa handbollstränare. Vranjes var en sann trollkarl när han hade bollen i händerna, och han kunde verkligen snurra byxorna av vilka motståndare som helst. Till och med i de absolut viktigaste skeendena av en match eller turnering.

Trollade bort hela Ryssland

Sverige hade många och heta duster mot Ryssland under 90-talet. Ryssland vann VM-guld både 1993 och 1997, samt OS-guld 2000. Men Ljubomir Vranjes hade en närmast unik förmåga att alltid vara som bäst i de matcherna. Och det var OS-finalen i Sydney 2000 ett gyllene exempel på. Sverige var i underläge i den första halvleken när Vranjes fick bollen, precis som sedvanligt, åt vänster. Rysslands blockförsvar såg närmast omöjligt ut att passera, men det var då ”Den flygande köttbullen” gjorde det som han gjorde så många gånger under karriären.

Foto: Youtube

Han fintade att gå till höger, och innan motståndarna visste ordet av så hade Vranjes redan gjort en snabb förflyttning åt vänster, och han tog luckan direkt. Väl fri mot den gigantiske ryske världsmålvakten så fortsatte Vranjes att trolla, med en alldeles sagolik lobb som retfullt studsade innanför mållinjen. Det är precis sånt som gör Vranjes så otroligt legendarisk – en riktig showare som man aldrig visste vad man kunde förvänta sig av.

Idag fyller Ljubomir Vranjes dessutom 50 år – dela gärna artikeln för att hälsa en riktig svensk idrottsikon grattis på den stora dagen! 

LÄS MER: Magnus Wislanders toksågar dagens handboll – med orden alla borde höra: ”Vi gamla spelare var stolta över det”