När 166 cm Ljubomir Vranjes bjöd på tidernas fräckis mot 197 cm långe målvaktsikonen: ”Det är inte klokt!”

Med smeknamnet ”Den flygande köttbullen” var han mångas favorit.
Ljubomir Vranjes är verkligen en av svensk handbolls största profiler någonsin.
Och vi glömmer aldrig när han bjöd på tidernas fräckis mot demonmålvakten Andrej Lavrov.

Han var bara 166 centimeter ”lång” och inte alls byggd för att bli världsbäst i sporten handboll. Men legendaren Ljubomir Vranjes trotsade sina egna begränsningar och överträffade alla förväntningar genom att lyckas bygga en ikonisk handbollskarriär.

Ikonen Vranjes

Med det så klassiska smeknamnet ”Den flygande köttbullen” blev vänsternian en av de riktigt stora publikfavoriterna under eran med ”Bengan Boys” i svenska landslaget. ”Ljubo” leverade hela 451 mål på 164 matcher i den blågula landslagsdressen och fyllde pokalskåpet med 1 VM-guld, 2 VM-silver, 1 OS-silver, 3 EM-guld samt 5 SM-guld med Redbergslid.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ljubomir Vranjes, handboll
000130 Handboll, EM, final, Sverige: Ljubomir Vranjes © Bildbyrån – OBS! Digital-kamera

Den stora höjdpunkten blev så klart det bragdartade VM-guldet 1999 i Egypten. Sverige kom till världsmästerskapet som regerande Europamästare men hade inte vunnit ett VM-guld på nio långa år.

LÄS MER: Ljubomir Vranjes om tuffa tiden i livet: ”Då hade jag gått under”

Bjässe i mål

Återigen blev det ärkefienden Ryssland som man ställdes mot i finalen, som så många gånger under Bengan Boys-epoken. Och det blev en historiskt gastkramande final som nog de flesta minns än i dag.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Andrej Lavrov, handboll
040125 Handboll, EM: Andrei Lavrov, målvakt Ryssland © Bildbyrån – 50854 D

En av förgrundsfigurerna i VM-finalen var så klart demonmålvakten Andrej Lavrov som med sina 197 centimeter ofta storspelade mot just Sverige. Den här matchen var inget undantag och det krävdes en hel del för att hitta en lucka på bjässen i målet.

”Inte klokt!”

Men Vranjes var på lekhumör och vid ställningen 14-12 till Ryssland fick Sverige straffkast i ett mycket viktigt skede av guldmatchen. Den korte svensken klev fram självsäkert och med ett genidrag lyckades han överlista Lavrov på det allra fräckaste sättet.

Genom att lobba rakt över den 30 centimeter längre målvakten som blev helt grundlurad och kastade sig förgäves efter bollen som retfullt letade sig in i nätet, se den otroliga straffen här nedanför.
– Det är inte klokt! Han är iskall Ljubomir Vranjes, utbrast tv-kommentatorerna Robert Perlskog och Claes Hellgren som bara satt och njöt av den kyliga strafflobben.

En jättefräckis av Ljubomir Vranjes som visade maximal kyla i det utsatta läget och straffmålet, se det här nedanför, låg sedan bakom Sveriges vändning i VM-finalen. Efter ett jättedrama kunde Sverige besegra Ryssland med 25-24 och fira ett fantastiskt VM-guld den dagen, ett mäktigt idrottsögonblick som lever kvar länge hos svenska folket.

Ljubomir Vranjes är verkligen en oförglömlig handbollsspelare. Dela artikeln för att hylla landslagsikonen!

LÄS MER: Bengan Johanssons okända kravlista till alla spelare i Bengan Boys är det bästa vi sett – här är alla 17 punkter

Se straffen: