Handbollslegendaren Ljubomir Vranjes om tuffa tiden i livet: ”Då hade jag gått under”

Ljubomir Vranjes tillhörde Flensburg i elva år, men lyckades aldrig ta hem det tyska ligaguldet.
Nu tränar han ungerska Veszprem – och ångrar inte valet att lämna storklubben.
– Jag hade gått under om jag hade stannat kvar där, säger han till Sportbladet.

Ljubomir Vranjes är en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Därför föll det rätt naturligt att 44-åringen blev en ruggigt vass tränare också.

Vranjes tillbringade sina tre sista år som spelare i den tyska storklubben Flensburg, och blev direkt efter karriärens slut tränare för klubben. Där stannade han till förra året, och kunde när han lämnade se tillbaka på en tid där det blev en Champions League-seger, ett cupvinnarcup-guld och en titel i tyska cupen.

Vranjes blev även, samma år som CL-titeln inkasserades, utnämnd till världens bästa tränare.

LjubomirVranjes
170113 Expert Ljubomir Vranjes i Eurosports studio inför handbollsmatchen i VM mellan Sverige och Bahrain den 13 januari 2017 i Paris.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91673

Vann guld – första året

Men något tyskt ligaguld blev det aldrig under Vranjes totalt elva år i klubben. Förra året bytte Vranjes till ungerska Veszprem – och då tog Flensburg guld direkt.
– Jag blev jätteglad för grabbarna och Maik. Där finns inget agg, jag är bara glad för deras skull. Jag vet att jag har en väldigt stor del i det. Jag vet vad jag gjort där, säger han till Sportbladet, och fortsätter:
– Men jag kunde inte stanna i Flensburg. Det skedde så mycket i klubben. Mer kan jag inte säga.

LjubomirVranjes
180108 Ungerns förbundskapten Ljubomir Vranjes under träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Ungern den 8 januari 2018 i Partille.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_260

”Hade gått under”

Vranjes deppar inte över beslutet att lämna storklubben – snarare tvärtom. Han pekar mycket på pressen att ta det där guldet.
– Det var bra att jag gick – för alla, inte minst för mig personligen. Det är en fantastisk skillnad på mig i dag och i Flensburg. Det var för lång tid med den pressen. Jag hade gått under om jag hade stannat kvar i Flensburg, säger han.

Nu är Vranjes alltså tränare i Veszprem, samtidigt som han är förbundskapten i Ungern. Han har dock inte stängt dörren för att någon dag ta över det svenska landslaget.
– Klart du vill representera ditt land igen. Sedan ska tillfället passa också, säger Vranjes.

https://www.youtube.com/watch?v=XSR4jOmg-i4

Dela om du vill se ”den flygande köttbullen” i svenska landslaget igen!

LÄS MER: Makalösa handbollsstraffen som borde vara fysiskt omöjlig

TV: Den gången Vranjes dansade kalinka med ryssarna i OS-finalen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);