Nya storsuccén! Sverige till semifinal efter överkörning – vinner sjunde raka matchen i handbolls-VM

Det blev aldrig riktigt spännande – och det kan vi tacka Johanna Bundsen för.
Den svenska målvaktsstjärnan storspelade när Sverige besegrade Tyskland med 27–20 i kvartsfinalen i handbolls-VM.
Nu väntar OS-mästaren Frankrike för Blågults del.

Det finns drömstarter – och så finns det drömstarter. Sveriges inledning av kvartsfinalen i handbolls-VM mot Tyskland i danska Herning var något utöver det vanliga, något handbollsälskare kommer minnas under lång tid framöver.

Bundsens supernolla

Redan under nationalsångerna märktes det på de blågula spelarna att det var något speciellt på gång. De såg avslappnade ut, leendena var många och att Sverige skulle vara tyngt av stundens allvar? Nej, alls inte.

Sverige, handbolls-VM
231213 Goalkeeper Johanna Bundsen of Sweden celebrates during the IHF Women’s World Championship handball quarter final match between Sweden and Germany on December 13, 2023 in Herning. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0705

I 14 minuter och åtta sekunder i matchupptakten höll den svenska målvakten Johanna Bundsen nollan. En otrolig prestation som sällan skådas på den här handbollsnivån.
– Hon har varit magisk under hela mästerskapet och sin klubb hemma också, säger Linn Blohm om Bundsen.

Det svenska försvarsspelet var aggressivt, väl avvägt – ja, mer eller mindre prickfritt. Det, tillsammans med målvaktsspelet, gjorde att Tyskland såg närmast paralyserat ut och när Sverige dessutom fick anfallsspelet att stämma var det aldrig något snack. Efter den första halvleken stod det hela 16–6 på resultattavlan – och även om man brukar säga att allt kan hända i handboll och att det inte finns några trygga ledningar så var den här kvartsfinalen avgjord.

Och det alltså knappt innan den ens hade hunnit börja.

Johanna Bundsen fortsatte att storspela även i den andra halvleken. Tyskland var aningen bättre, Sverige gick ner sig något, men Bundsen spikade igen och långa stunder såg de tyska spelarna närmast rädda ut när de ställdes mot den svenska stjärnmålvakten i avslutningslägena. Segersiffrorna skrevs till slut till 27–20.
– Det här var kanske en av de bästa matcher vi gjort även om vi slarvade lite i andra halvlek. Vi vet att Tyskland kontrar mycket och kan hämta ikapp. Men vi visste att vi kan göra mål och vi kunde hålla distansen, säger Blohm till Viaplay.

Frankrike nästa

Inför kvartsfinalen mot Tyskland talade negativa tungor om att obesegrade Sverige inte hade ställs på några rejäla prov, att det var osäkert om spelet skulle räcka till mot mer meriterat motstånd och visst, Tyskland hade verkligen inte sin bästa dag, och fredagens semifinal mot regerande OS-mästaren Frankrike kommer så klart att bli något annat – men en sak är säker:

Sverige, och framförallt Johanna Bundsen, har prickat formen lagom till att världsmästerskapet ska avgöras.
– Jag tror att de är ganska rädda för svårt försvars- och målvaktsspel, säger mittsexan Linn Blohm till Viaplay.

Vad tycker du om Sveriges insats i kväll? Dela artikeln och säg din åsikt!